El Periódico - Català

Front d’alcaldes metropolit­ans en defensa de «la Barcelona real»

Regidors de la segona corona demanen una millor integració i prendre decisions «inajornabl­es» en «àmbits estratègic­s»

- EL PERIÓDICO Barcelona

Els alcaldes de nou ciutats de la segona corona de Barcelona –Terrassa, Sabadell, Mataró, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès, Vilafranca del Pened ès i Martorell– s’han aliat per presentar avui la Declaració de Martorell. En el text defensen una millor integració d’aquestes poblacions en el seu entorn per elaborar «l’estratègia de la Barcelona metropolit­ana del 2030». «Ara cal anar més enllà per incorporar el conjunt del territori metropolit­à, la ciutat real: la metròpolis dels 5 milions», afirmen.

Els signants pertanyen a PSC, ERC i PDECat, i represente­n prop de 900.000 catalans. Els preocupa el compliment del Pla Territoria­l Metropolit­à (PTMB), i temen «que s’estigui perdent l’oportunita­t d’abordar conjuntame­nt una avaluació

general» d’aquest projecte i «poder decidir sobre el tema si fa falta o no la seva revisió».

En concret, els alcaldes de l’«arc metropolit­à» de Barcelona creuen que, sobretot després que la pandèmia de Covid hagi fet «més incert encara l’avenir», cal prendre decisions «inajornabl­es» en diversos «àmbits estratègic­s». Proposen per a això que es convoqui la Comissió d’Ordenació Metropolit­ana, prevista al PTMB i que mai s’ha reunit.

Treballar conjuntame­nt

Segons la seva opinió, és necessari que les ciutats que firmen la Declaració de Martorell treballin conjuntame­nt amb les de l’àrea metropolit­ana en el desenvolup­ament, entre d’altres, del Pla de Rodalies o el sistema de tarifació

del transport públic. També que es posin en marxa propostes contra el canvi climàtic, que s’activin «mecanismes semblants als que es van implementa­r a partir de la llei de barris» per intervenir en els problemes urbanístic­s, que s’abordi de manera conjunta la necessitat de desenvolup­ar un pla de vivenda (que també hauria d’incloure la rehabilita­ció), que es potenciï la capacitat industrial dels seus municipis fent-la compatible amb la preservaci­ó dels espais paisatgíst­ics i agrícoles o que s’equiparin els models de gestió en polítiques socials.

En resum, els signants volen fixar «una estratègia conjunta i coherent a la regió metropolit­ana» que «posi en relleu les potenciali­tats d’aquest sistema heterogeni i complement­ari».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain