El Periódico - Català

Les noves exhumacion­s al Valle de los Caídos, en mans del PP

> Una alcaldessa que es presenta a la llista d’Ayuso i un arquitecte interí resoldran la sol·licitud de llicència d’obres presentada pel Govern

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ Madrid

El Govern va formalitza­r ahir per via electrònic­a una petició de llicència d’obres per exhumar cadàvers al Valle de los Caídos davant l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial. En aquest consistori, el projecte se sotmetrà al punt de vista d’una alcaldessa del PP en precampany­a i un arquitecte municipal en situació d’interí després de la mort de qui va visar l’anterior exhumació al Valle, la de Francisco Franco. La sol·licitud, remesa per Patrimoni Nacional, va ser admesa per al seu trasllat als serveis municipals d’Urbanisme.

A instàncies de la Direcció General de Memòria Històrica, dependent de la vicepresid­enta Carmen Calvo, Patrimoni Nacional ha tramitat la sol·licitud acompanyan­t-la d’un informe tècnic, que especifica la forma d’accés a la cripta del Sant Sepulcre a la basílica del Valle de los Caídos i l’estiba i assegurame­nt d’aquest accés.

L’objectiu és identifica­r i extreure les restes, entre mig centenar de víctimes més, dels germans Manuel i Antonio Ramiro Lapeña, anarquiste­s afusellats a Calatayud (Saragossa) l’agost del 1936. La seva família reclama des de fa un lustre el compliment d’una sentència del Jutjat de Primera Instància de San Lorenzo de El Escorial reconeixen­t el dret dels parents a recuperar els cossos.

L’efecte electoral

La petició de llicència arriba en plena precampany­a de les eleccions madrilenye­s. L’actual alcaldessa, la popular Carlota López Esteban, governa amb recolzamen­t de Ciutadans i ocupa el lloc 95 de la llista d’Isabel Díaz Ayuso per a les eleccions a l’Assemblea de Madrid que se celebraran el 4 de maig. Carlota López és publicista i advocada, i està dedicada a la vida municipal al PP des dels últims 14 anys. L’alcaldessa, que a les xarxes socials ha fixat una foto en la qual abraça la presidenta madrilenya, no ha comentat a EL PERIÓDICO la petició del Govern i el moment polític en què aquesta es presenta.

La sol·licitud ha de passar el vistiplau del servei d’Urbanisme de l’ajuntament, al capdavant del qual hi ha l’arquitecte municipal Antonio Rosado, en situació d’interí. L’agost passat va morir el seu antecessor, Luis Martín Gamero, que l’octubre del 2019 va donar la llicència per obrir i tapar la tomba que Franco ocupava a la basílica del Valle de los Caídos. La plaça d’arquitecte municipal està convocada pel consistori des del 4 de febrer passat.

La Direcció General de Memòria Democràtic­a va comunicar ahir la tramitació de la llicència a l’advocat de la família Lapeña, Eduardo Ranz, que els va representa­r en el plet que, el 2016, va obrir la possibilit­at legal per a exhumacion­s de particular­s a Cuelgamuro­s. El projecte d’exhumació seguirà les especifica­cions que el 17 de juliol del 2018 va establir l’Instituto Torroja de Ciencias de la Construcci­ón. Els seus tècnics van accedir al nivell 3 de la cripta del Sant Sepulcre obrint una nova porta, donat l’estat dels forjats i altres elements en l’accés original.

Per a Ranz, la petició de llicència d’obres pel Govern és «molt, molt positiva». L’advocat desconeix els detalls tècnics i, sobretot, els terminis de resolució», però percep un avenç «per a la recuperaci­ó dels germans Lapeña, víctimes republican­es al Valle de los Caídos, que busquen una restitució, una reparació, després d’una sentència ferma de fa cinc anys».

 ?? José Luis Roca ?? El Valle de los Caídos, a Madrid.
José Luis Roca El Valle de los Caídos, a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain