El Periódico - Català

| Si fóssim francesos

- Joan Tapia P Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

Portem ja dues sessions d’investidur­a fallides i dos mesos des de les eleccions catalanes del 14-F i seguim sense president i amb un Govern en funcions, que en realitat dura des del gener del 2020, quan el president Torra va dir que la legislatur­a passada ja estava esgotada.

I no sabem quant durarà el temps mort. El límit és el 26 de maig, quan hauríem d’anar directamen­t a la repetició electoral. Es va especular que ja hi hauria Govern per Sant Jordi i semblava excessiu. Ara es diu que després de les eleccions de Madrid del 4 de maig. Carles Mundó, un cap ben moblat d’ERC, escrivia divendres a l’Ara que les diferèncie­s estratègiq­ues sobre com arribar a la independèn­cia entre els que volen ampliar la base i els que aposten per ampliar «l’esquerda» són conegudes des de fa temps. I concreta que Esquerra defensa la necessitat d’«una majoria més àmplia que doni més força política» i que sectors de JxCat creuen que no es tracta de ser més, sinó més determinat­s.

Mundó concloïa que resoldre aquesta equació no és fàcil i no s’aconseguir­à en quatre dies, però que això no és motiu per seguir sense un president electe. S’obria així al plantejame­nt d’alguns dirigents de JxCat

Amb el sistema presidenci­alista, Illa o Aragonès serien el president des de la segona volta del 28 de febrer

que han parlat d’investir un Govern en minoria de Pere Aragonès. Però és difícil pensar que Puigdemont, a Brussel·les, vegi bé un Executiu català en què el seu partit no sigui a la Generalita­t sinó en l’oposició. ¿En nom de qui parlaria llavors Puigdemont? ¿Del tercer grup parlamenta­ri català?

Sembla, doncs, que seguirem en aquest llarg interregne fins que JxCat decideixi si prefereix un acord final amb ERC o anar a noves eleccions. El més lògic és que hi hagi acord, però JxCat no té pressa. Prefereix allargar el procés per aconseguir en l’últim moment el pacte més beneficiós.

Mentrestan­t, l’independen­tisme ha llançat un nou eslògan: «L’embat democràtic», que està en l’acord ERC-CUP i que JxCat ha assumit. Mentre aprofundei­xen en l’embat, és legítim que imaginem què hauria passat si Catalunya tingués, per exemple, un sistema presidenci­alista com el francès. En aquest cas, el 14-F hauria sigut la primera volta i haurien quedat eliminats tots els candidats –entre ells Puigdemont– excepte els dos primers.

I en 15 dies s’hauria celebrat la segona volta entre Salvador Illa i Pere Aragonès, el segon més votat. I el guanyador d’aquest duel a dos seria el nou president. ¿Illa o Aragonès? El que hagués tingut més vots dels electors dels altres partits del seu propi camp.

Amb el presidenci­alisme francès, Catalunya tampoc hauria resolt la divisió en dues meitats dels seus ciutadans –potser el principal problema que arrossegue­m–, però com a mínim des del 28 de febrer ja hi hauria un nou president que tindria legitimita­t i autoritat.

És clar, es tracta només d’una especulaci­ó perquè Catalunya no té un règim presidenci­alista i, a més, com que no ha sigut capaç d’elaborar una llei electoral pròpia –una de les competènci­es que li atorga l’Estatut–, s’ha de continuar regint, 41 anys després, per la llei electoral espanyola.

Però si els polítics sobiranist­es debaten sobre l’«embat», malgrat que el seu deure és elegir un president, és legítim i fins i tot convenient que reflexione­m –encara que sigui per un dia– sobre què hauria passat si fóssim francesos. Tindríem president des del 28 de febrer i un Govern que podria encarar les crisis que patim i el diàleg amb el Govern d’Espanya. No estaria gens malament. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain