El Periódico - Català

Judicis mediàtics

- Luis Cabaneiro

poder contenir, posant en risc la vida dels seus veïns, companys de feina i familiars pròxims.

Crec que d’aquesta manera la disputa política que busca el culpable de les accions poc ètiques i immorals que veiem cada cap de setmana principalm­ent a la Comunitat

El 2019 vaig perdre la meva germana Ana. Es va suïcidar. Des d’aleshores em vaig convertir en una superviven­t. Mai creiem que ens pot tocar, perquè aquestes coses els passen als altres, no a les famílies normals com la meva. El suïcidi és un fenomen tan silenciat com freqüent. I el que sentim en aquest tipus de dol és comparable al nivell d’estrès dels presoners en els camps de concentrac­ió. Llavors, ¿la magnitud d’aquesta tragèdia i les seves conseqüènc­ies no són prou motiu per a un correcte abordatge del suïcidi per part dels mitjans de comunicaci­ó?

No puc deixar de pensar en l’actuació de Telecinco quan Rocío Carrasco va confessar que se sentia avergonyid­a i que havia sigut una egoista i una covarda per haver tingut una temptativa de suïcidi. Tot i que van parlar experts en violència de gènere (amb trucada de la ministra inclosa), Telecinco no es va molestar a convidar cap especialis­ta en suïcidis que digués a Rocío Carrasco que la seva temptativa no va ser un acte vergonyós, que no va ser una egoista i que no va ser un covarda. Que només era una persona que patia enormement i que en aquells moments no va veure cap altra sortida. Ni

LUGO

Per impotent que et sentis davant una decisió judicial que posa en llibertat un imputat per falta de proves malgrat que les evidències l’inculpen, més impotent et sentiries si observessi­s un innocent camí de la presó per proves fràgils o falses. La justícia s’imparteix en un ambient sense cap tipus de divertimen­t, no en va hi ha en joc la llibertat o la reputació d’una persona.

En canvi, entra ja dins de la normalitat d’aquest país que es posi en entredit en certs programes de televisió un ciutadà ja condemnat per endavant per la cadena a no assistir al seu propi judici, i partint d’hipòtesis i variats testimonis que fonen el reu en la més absoluta de les indefensio­ns però augmenten l’audiència a costa de la seva reputació.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain