El Periódico - Català

La població vacunada alenteix la pujada de la corba de contagiats

La meitat dels més grans de 80 anys de tot Espanya tenen les dues dosis, i el 91%, la primera. Simón alerta que els pacients de Covid ja ocupen el 21% de les ucis i que la incidència ha pujat a 199.

- BEATRIZ PÉREZ Barcelona

Cada setmana hi ha a Espanya «més persones que no són susceptibl­es» de contagiar-se de Covid. «Això no vol dir que no tinguem una quarta onada. Estem vivint un ascens, però aquests immunes fan que sigui menor», va destacar ahir el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón.

A Espanya s’han administra­t 10 milions de vacunes (el 85% de les dosis rebudes): hi ha 3.108.000 persones amb la pauta completa (dues dosis) i set milions amb almenys una dosi. I això ja té efectes, com la baixada de la incidència en els grups vacunats. «El 91% dels més gran de 80 anys ja tenen una dosi i el 51% han rebut les dues. S’aprecia en un descens comparatiu entre els més grans de 80 i els menors de 80 i fins a 65 anys: en aquest segon grup la incidència és el 40% més alta».

Però la pandèmia continua empitjoran­t. La incidència acumulada va pujar ahir a Espanya a 199 casos per 100.000 habitants en 14 dies i en els últims set dies s’han registrat 248 morts. Des de divendres, hi ha hagut 197 morts i 22.744 nous contagis, segons dades de Sanitat.

Efectes de la Setmana Santa

Això es reflecteix a les ucis. Ja estan ocupades el 21,6%. Segons Simón, «més d’un de cada cinc ingressats a les ucis té Covid». I va recordar que «la transmissi­ó que es veu ara i es veurà fins la setmana que ve es va produir aproximada­ment la Setmana Santa», per la qual cosa evitar avui una alça de casos resulta complicat.

«La vacuna és molt beneficios­a, també per a la salut mental de tots», va tornar a defensar. És la sortida d’aquesta situació. A més, va afegir que, com més es vagi controlant la corba epidèmica, més casos en gent jove s’aniran veient, perquè seran els que no estaran vacunats. És a dir, baixarà l’edat mitjana de l’infectat per Covid i de l’ingressat a les ucis.

Preguntat sobre les paraules del candidat socialista a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, que va afirmar que «el risc de morir per Covid és un 54% més alt a Madrid», va explicar que, si bé en aquesta autonomia «la incidència és més gran, la letalitat és similar a la d’altres» regions. També va assegurar que no li consta que les dades de Madrid siguin «falses». «Tenen la mateixa qualitat que les d’una altra comunitat», va dir.

Sanitat encara no ha decidt què es farà amb la segona dosi d’AstraZenec­a en el cas dels menors de 60 anys que ja n’han rebut la primera. «Hi ha diverses opcions: es pot donar la segona dosi si es considera adequada, administra­r una segona dosi amb una altra vacuna o no donar-ne si es considera que no aportarà gran cosa. L’eficàcia mínima de la primera vacuna d’AstraZenec­a és d’un 70%. Tenim temps per fer estudis, el més assenyat és valorar quin és l’efecte de cada opció amb aquests», va detallar.

A Catalunya, la Conselleri­a de Salut va començar a enviar ahir avisos a les persones nascudes el 1952, és a dir, a aquells que aquest 2021 compleixen 69 anys, perquè, si ho desitgen, s’apuntin per ser vacunats. En concret, durant la tarda es van enviar 40.000 SMS a pacients a qui se’ls administra­rà AstraZenec­a. ■

 ?? Manu Mitru ?? Llarga cua per vacunar-se a la Facultat de Geografia i Història de la Universita­t de Barcelona, al Raval, ahir.
Manu Mitru Llarga cua per vacunar-se a la Facultat de Geografia i Història de la Universita­t de Barcelona, al Raval, ahir.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain