El Periódico - Català

La crisi de la Covid augmenta el 260% les famílies sense ingressos ateses per Càritas

Només el 7% de les persones ateses a Barcelona cobren alguna prestació social. En només un any, l’entitat ha acollit 17.000 llars que viuen sota l’indicador de pobresa.

- E. C.

«Aquesta no és només una crisi sanitària, també és una crisi social», va afirmar ahir el director de Càritas a la diòcesi de Barcelona, Salvador Busquets, en la inauguraci­ó d’una exposició de l’entitat després d’un any de pandèmia. Les dades de les més de 10.700 llars que l’entitat ha hagut d’alimentar ho posen en evidència. La pandèmia ha augmentat en un 260% el nombre de famílies ateses per l’entitat que no perceben cap ingrés. Només el 7% de les llars ateses perceben alguna prestació social i el 20% ni ingressen ni un euro, quan abans de la pandèmia només eren el 8% els que es trobaven en aquesta situació.

L’exposició de Càritas reflecteix les seqüeles de la crisi. Les xifres són aclaparado­res. En tan sols un any l’entitat ha acollit 17.000 llars que viuen sota l’indicador de pobresa. El 60% es troba en la pobresa greu i un 20% no té un sol ingrés al mes. De fet, el 40% de les famílies ateses viuen les restriccio­ns pandèmique­s en habitacion­s de 10 metres quadrats.

El gran augment de les persones

ateses per Càritas es va viure la primavera del 2020, quan va esclatar la pandèmia, els llocs de treball més inestables es van desplomar i els ertos no van arribar. Alguns es van recuperar, i d’altres van arribar de nou amb les restriccio­ns sanitàries, especialme­nt afectats en la restauraci­ó i hostaleria. «Ara el que veiem és la cronificac­ió, les persones no poden sortir-se’n perquè el mercat de treball no tira i les prestacion­s socials no arriben. El problema és que la solidarita­t dels fons que tenim les entitats socials no és etern, i comença a arribar la fatiga en les donacions», explica Miriam Feu, responsabl­e d’incidència social de Càritas. La realitat és que només el 4,4% de les persones ateses cobren la renda garantida de ciutadania i el 2,7% percep l’ingrés mínim vital.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain