El Periódico - Català

La fiscalia qualifica de «salvatge» l’assassinat de la nena de Vilanova

Un jurat popular jutja un veí dels avis de la Laia, una menor morta el 2018 a la capital del Garraf. Està acusat d’abusar d’ella i matar-la.

- J. G. ALBALAT

Un jurat popular jutja des d’ahir a l’Audiència Provincial de Barcelona Juan Francisco López Ortiz, acusat d’agredir sexualment i assassinar la Laia, una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú el 4 de juny del 2018. La fiscalia demana per al processat 10 anys de presó i presó permanent revisable, així com una indemnitza­ció de 450.000 euros per als familiars. El crim va commociona­r la població del Garraf. La policia va evitar que el sospitós patís un linxament públic quan va ser detingut.

«Era una nena feliç que va ser assassinad­a de forma salvatge, brutal, com ni imaginen, en un escenari dantesc», va resumir la fiscal María José del Río. L’acusació pública va remarcar que l’acusat «va impedir» que la nena es defensés, «li va procurar un patiment afegit, brutal, innecessar­i per matar una persona». «Aquests fets són estremidor­s, fins i tot per a les persones que ens dediquem a això», va remarcar. Al seu entendre, la menor va ser «vexada moltes vegades».

L’acusació particular, exercida per l’advocat Juan Carlos Zayas, va assegurar que l’acusat és una persona «calculador­a» i no un malalt com argumentar­à la defensa. «No només l’acusat va matar una nena, sinó que per la mateixa circumstàn­cia de l’autor i la víctima es produeix la impossibil­itat que la pobra es pugui defensar [ .... ] De possibilit­at de fugir, cap», va precisar.

La defensa, que admet que el processat va matar la menor, va demanar al jurat que se centri en «qui és», un habitual consumidor de droga. «És un petit puzle que s’ha d’ajuntar i els donarà una idea de qui és Juan Francisco», que, segons la seva tesi, estava sumit en «un caos», en situació de «desesperac­ió» perquè la seva mare es moria. «Va perdre el món de vista», va dir la lletrada. «Aquell dia va consumir droga i alcohol», va afegir. «Creia que s’estava defensant d’un atacant», sense adonar-se que era una nena.

Relat dels fets

El cadàver de la Laia, nascuda a la Xina i adoptada sent nadó, va ser trobat seminú sota d’un matalàs al domicili de l’acusat, que vivia al mateix edifici que els avis paterns de la menor, tres hores després de la seva desaparici­ó, quan els oncles de la víctima van entrar per la força a la casa. L’imputat, de 45 anys i amb un antecedent per violència domèstica en el seu procés de divorci, feia poc que s’havia traslladat a viure a casa dels seus progenitor­s, que no eren al domicili aquella tarda.

La nena estava amb els seus avis i va sortir de casa d’ells, situada al mateix bloc on residia el detingut, a les 18.50 hores perquè el seu pare l’esperava davant el portal. Quan baixava per les escales, l’acusat la va introduir al seu pis «amb la finalitat de satisfer un pervers desig sexual», segons la fiscalia. A dins li va tapar la boca per apaivagar els seus crits, li va posar una corretja canina al coll i li va clavar un ganivet de cuina en diverses parts. També va abusarne sexualment mentre incrementa­va la pressió de la corretja, fins que li va causar la mort per asfíxia.

La nena, detalla l’acusació pública, «no va tenir cap possibilit­at de defensa eficaç», ja que no esperava l’atac ni tenia «capacitat per oposar-s’hi» per la seva «diferència d’envergadur­a i força». La fiscalia afirma que López Ortiz «va actuar amb la recerca i afegida satisfacci­ó de causar» a la Laia «el sofriment més gran possible», ja que, a més, li va donar cops. El seu objectiu, sosté, era «provocar un sentiment d’una absoluta vexació i total submissió», «simbolitza­t» en la col·locació d’una corretja canina al coll. La família del sospitós va relatar al jurat la seva addicció a les drogues, tot i que no el van veure consumir, les seves fòbies a ser atracat a casa i el seu aïllament. «Va ser un martiri per als meus pares i un maltractad­or psicològic», va confessar una germana.

 ?? Albert Segura Lorrio / ACN ?? Juan Francisco López Ortiz, assegut entre dos mossos, ahir, en el judici.
Albert Segura Lorrio / ACN Juan Francisco López Ortiz, assegut entre dos mossos, ahir, en el judici.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain