El Periódico - Català

57,6 milions per millorar la seguretat

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

El pla de millora de Rodalies 2020-2030 va fent caure peces d’aquest dòmino de més de 6.000 milions d’euros promesos. Ahir va transcendi­r l’anunci de la licitació (concurs públic) de les obres de remodelaci­ó de quatre estacions, un projecte que s’emmarca en l’objectiu més ambiciós de duplicació de via en el tram entre Parets del Vallès i la Garriga. Són gairebé 17 milions d’euros de pressupost i 28 mesos d’execució.

Es tracta dels baixadors de Parets del Vallès, Granollers­Canovelles, les Franqueses del Vallès i la Garriga. I doblar les vies, segons diu Adif, el gestor públic ferroviari (les sigles d’Adif correspone­n a Administra­dor

El Consell de Ministres aprovarà avui la licitació d’unes obres per valor de 57,6 milions d’euros per millorar la senyalitza­ció i instal·lar el sistema europeu de gestió del trànsit ferroviari (ERTMS) entre l’Hospitalet de Llobregat i Port Aventura, informa El termini d’execució és de 21 mesos.

uSegons el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, aquest projecte millorarà la seguretat i «la capacitat de transport» de Rodalies gràcies al fet que amb l’ERTMS es poden reduir els intervals entre trens. Aquest sistema, adoptat per la Unió Europea per equiparar el control de trens, permet la seva frenada automàtica si superen una certa velocitat. El tren Alvia que va descarrila­r a Galícia no tenia aquesta eina amb què, segons els experts, es podria haver evitat l’accident en què van morir 80 persones el 2013.

ud’Infraestru­ctures Ferroviàri­es, és a dir, tot el que són vies, túnels, estacions i altres instal·lacions, ja que els trens i el servei per si mateixos correspone­n a Renfe), «permetrà absorbir un nombre més gran de circulacio­ns, i millorar la fiabilitat i eficàcia de l’explotació ferroviàri­a, cosa que redundarà a més en una reducció dels temps de viatge».

Per aquí transcorre l’R-3, la línia que uneix l’Hospitalet de Llobregat i Vic i que després segueix fins a Puigcerdà en un trajecte de tres hores de durada. Aquest recorregut, no obstant, està tallat a l’altura de Ribes de Freser per les obres al túnel de Toses. Els viatgers han de seguir el seu periple amb autobús per la Collada de Toses, amb la qual cosa la durada total ascendeix actualment a unes quatre hores.

El projecte de remodelaci­ó comprèn les actuacions a la via i electrific­ació, i els principals treballs consistira­n en la prolongaci­ó i ampliació de les andanes fins a arribar als 210 metres de longitud útil.

També està previst substituir els passos per als vianants entre andanes per passadisso­s inferiors adaptats a persones amb mobilitat reduïda. Per això està previst instal·lar també ascensors a les estacions reformades.

Una altra de les actuacions previstes consistirà en l’adequació de la zona de vies de les estacions a la nova configurac­ió funcional del projecte de duplicació, aixecant els aparells de via que quedin en desús i col·locant-ne els que resultin necessaris per al pas d’unes vies a les altres.

El pressupost es cobrirà en part amb el mecanisme Connectar Europa de la Unió Europea i el projecte contribuei­x a l’objectiu de desenvolup­ament sostenible (ODS) número nou per promoure infraestru­ctures fiables, sostenible­s i de qualitat.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain