El Periódico - Català

La lluita per succeir Merkel tensa l’aliança dels conservado­rs

La CDU aposta per Armin Laschet mentre que la CSU ho fa pel seu líder, Markus Söder

- ANDREU JEREZ Berlín

El president de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), Armin Laschet, es va acostar ahir una mica més a l’oficialitz­ació de la seva candidatur­a a la cancelleri­a: la presidènci­a i l’executiva federal del partit conservado­r van donar el seu recolzamen­t gairebé unànime, segons fonts democristi­anes, a la pretensió que Laschet sigui el cap de llista als comicis federals del setembre i intentar succeir Merkel al capdavant de la cancelleri­a.

«L’opinió en la presidènci­a i la direcció és clara: hi ha un ampli recolzamen­t per a Laschet», va dir el secretari general democristi­à, Paul Zemiak, en una roda de premsa al costat del president del partit. «Tots volen prendre ara una decisió ràpida», va afegir Laschet, que deixava així la pilota a la teulada de Markus Söder, primer ministre de Baviera i president de la CSU, partit germà de la CDU a l’estat lliure del sud d’Alemanya.

Risc de conflicte obert

Söder és l’únic candidat alternatiu a Laschet dins del conservado­risme alemany per aclarir l’anomenada K-Frage, com es coneix popularmen­t en alemany la qüestió del candidat a canceller. Diumenge, després d’una reunió de la fracció parlamentà­ria federal de la CDUCSU, Söder va reconèixer per primera vegada en públic la intenció de presentar la seva candidatur­a. Només hi va posar una condició: comptar amb el recolzamen­t no només del seu partit, sinó també de la CDU.

Malgrat que Laschet ja compta amb el recolzamen­t explícit de la cúpula de la CDU, Söder continua sense afluixar la corda: hores després de la compareixe­nça del president de la CDU a Berlín, el president de la CSU es va presentar davant la premsa a Munic per confirmar el suport «unànime» de la cúpula socialcris­tiana a les seves pretension­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain