El Periódico - Català

Un candidat esquerrà i la filla de Fujimori, a la segona volta al Perú

Castillo, un exdirigent de mestres, és el candidat més votat en la primera ronda, seguit de Keika, amb el 80% del recompte electoral

- A. G. Buenos Aires

La primera volta electoral dona al Perú sorpreses que ni tan sols estaven contemplad­es per les projeccion­s més imaginativ­es: l’exdirigent dels mestres José Pedro Castillo va quedar en primer lloc amb el 18,2% dels vots, a l’escrutar-se el 80% del padró electoral. Segons el recompte de l’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE), Keiko Fujimori Higuchi apareix com el seu més ferm contendent en la segona volta el 6 de maig. La candidata de Força Popular obtenia el 13,17% dels vots. L’economista ultraliber­al Hernando de Soto, amb 12,34%, i el magnat Rafael López Aliaga, un numerari de l’Opus Dei i cèlibe (12,18% dels vots), encara alimentave­n ahir esperances de competir amb Castillo. La incertesa flotarà en l’aire fins que l’ONPE acabi el seu recompte. El que fins ara se sap és que el balanç provisiona­l involucra un candidat d’esquerres i un altre de la dreta.

Divisió

«Som un país fracturat, escindit. Cada elecció ens ho mostra i parlem els dies següents del Perú profund, de la veu d’aquells sense veu, dels ignorats», va dir el diari

La República al seu editorial. «És possible que en pocs mesos els peruans hàgim de prendre una decisió entre dues opcions diametralm­ent diferents», va assenyalar per la seva part el diari El Comercio. L’analista César Hildebrant va considerar que la societat peruana té una «atracció per l’abisme» a l’haver d’elegir per Fujimori Higuchi, «una candidata que reivindica la corrupció del fujimorism­e» i un home «que està provadamen­t a prop» del grup armat Sendero Luminoso».

L’inèdit grau de fragmentac­ió, una de les seqüeles d’anys de crisis polítiques i institucio­nals, amb tres renúncies presidenci­als entre el 2018 i el 2020, va acabar afavorint el competidor menys pensat. Castillo representa el Perú profund, moltes vegades oblidat per Lima. Ha liderat vagues docents i va formar part de Perú Possible, el partit d’Alejandro Toledo, l’extradició del qual al Perú, on se l’acusa d’actes dolosos, ha de decidir ben aviat un tribunal dels EUA. El programa de l’exmestre barreja posicions d’esquerra amb el rebuig de qualsevol enfocament de gènere. Al seu torn, defensa la pena de mort contra els corruptes. Guanyi qui guanyi el 6 de juny governarà amb un Parlament advers i també disgregat.

 ?? Francisco Vigo / Efe ?? Pedro Castillo va a votar a coll a la localitat de Tacobamba.
Francisco Vigo / Efe Pedro Castillo va a votar a coll a la localitat de Tacobamba.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain