El Periódico - Català

La BCN del futur passa pel Bon Pastor

El solar de l’antiga fàbrica Mercedes es convertirà en una superilla amb habitatges i indústries 4.0. El projecte, emmarcat en la regeneraci­ó dels barris del Besòs, pretén ser exemple europeu de sostenibil­itat.

- NATÀLIA FARRÉ

Un barri neutre en emissions, sense cotxes, sostenible i resilient, amb mixtura d’usos, teixit urbà continu, connectat i zones verdes. La ciutat dels 15 minuts, del veïnat i del comerç de proximitat. Amb una indústria 4.0: innovadora, creativa i digital. Un

hub tecnològic i una urban factory.

Tot això es pretén que sigui el Bon Pastor, que aspira a ser un dels primers barris a Europa neutre en emissions i a complir els objectius de l’agenda 2030. ¿Com? Amb una ambiciosa transforma­ció urbana del que ara és un immens solar industrial en desús i a finals del 2026 se suposa que serà «exemple del model superilla Barcelona» i dels «trets identitari­s de la Barcelona del futur», segons Janet Sanz, regidora d’Urbanisme.

L’espai en qüestió són els 90.641 metres quadrats que anteriorme­nt va ocupar la fàbrica de Mercedes-Benz, que abans va acollir l’Empresa Nacional de Motors d’Aviació, que des del 2007 ocupa el no-res i exerceix de barrera entre Sant Andreu del Palomar i el Bon Pastor. I que, el 2018, va comprar la gestora immobiliàr­ia Conren Tramway. Societat privada i ajuntament han firmat un conveni per transforma­r la zona en un nou espai urbà, residencia­l i productiu, amb equipament­s, espais verds i connexions amb la resta de la ciutat. Un projecte que s’emmarca en l’estratègia de regeneraci­ó dels barris del Besòs.

Hi haurà equilibri. Un 58% de l’espai es dedicarà a ús residencia­l; la resta, a activitat econòmica. Es construira­n 1.450 vivendes, de les quals 580 seran protegides i es pretén que la majoria entri en el mercat de lloguer. I 33.000 metres quadrats de les plantes baixes es destinaran al comerç de proximitat i a oficines amb la intenció que el nou teixit urbà tingui vida de barri. A més, el projecte contempla dotar el veïnat dels equipament­s educatius, sanitaris i culturals necessaris i de les seves consegüent­s zones verdes.

Amb el teixit urbà en marxa es vol convertir el que va ser una indústria del motor en una indústria 4.0, «d’idees, innovació, coneixemen­t i creativita­t», segons Sanz. Per a això s’ha firmat un acord per instal·lar a la zona la facultat de disseny i enginyeria Elisava, que mobilitzar­à 2.000 estudiants i 400 docents; i hi ha negociacio­ns per ubicar-hi una seu institucio­nal de la Universita­t de Vic, que exercirà també d’espai de formació de postgraus. Paral·lelament s’està treballant amb la Fundació Leitat –centrada en la promoció de la investigac­ió, el desenvolup­ament i la innovació tecnològic­a– perquè hi instal·li un centre propi i lideri la implantaci­ó de noves empreses. En total, es presumeix que tot això pot significar 5.000 nous llocs de treball.

Tota aquesta activitat s’ubicarà als edificis de la fàbrica, que es pretén mantenir com a part del patrimoni industrial de Barcelona. Malgrat que la construcci­ó – obra de Robert Terradas i exemple d’arquitectu­ra racionalis­ta– no està protegida, el projecte contempla el seu mantenimen­t amb la intenció de no esborrar l’empremta de la història com va passar amb La Maquinista i La Pegaso. Sí que caurà el tancament perimetral d’aquest nou univers que tindrà el centre situat a la nau central, que es convertirà en la plaça de Mercedes i que estarà vetada al cotxe.

Cost zero

El cost per a les arques públiques serà zero, ja que el conveni recull que la urbanitzac­ió anirà a càrrec de Conren Tramway, que també cedirà el terra per a equipament­s públics, viaris, zones verdes i vivenda social. La part de l’ajuntament consisteix a modificar el Pla General Metropolit­à per adaptarlo al nou projecte però sense perdre sòl industrial. Segons la regidora d’urbanisme, en el seu moment hi va haver 71.000 metres quadrats dedicats a la indústria i ara en seran 84.000. En total, l’antiga fàbrica disposarà de 200.667 metres quadrats edificable­s el 2026; abans, el setembre del 2023, es preveu inaugurar les seus d’Elisava, la Universita­t de Vic i la Fundació Leitat.

 ??  ??
 ?? Jordi Otix ?? La nau principal de l’antiga fàbrica de Mercedes-Benz al barri del Bon Pastor, ahir.
Jordi Otix La nau principal de l’antiga fàbrica de Mercedes-Benz al barri del Bon Pastor, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain