El Periódico - Català

La ‘sisena’ de Florentino

El president del Reial Madrid renova el seu mandat per quarta vegada seguida sense acudir a les urnes davant l’absència d’un altre candidat en la convocatòr­ia dels comicis.

- ALEJANDRO GARCÍA

En l’únic que s’han assemblat les eleccions presidenci­als d’aquest any al Reial Madrid i al Barcelona és que s’han avançat, fins i tot això ho han fet per motius diferents, amb la seva celebració prevista més enllà del final d’aquesta temporada esportiva. Han diferit en tantes coses que els socis blancs ni tan sols aniran a votar, i el que a Barcelona va ser una campanya electoral insistent, a Madrid s’ha saldat amb una setmana de termini per presentar sol·licituds, alguna entrevista i cap aspirant alternatiu que qüestioni el president. Així les coses, amb el termini per presentar candidatur­es acabat, l’únic concurrent reté el càrrec davant la manca d’un rival amb qui enfrontar-se a les urnes.

Després de gairebé vint anys al capdavant de la presidènci­a del

Reial Madrid, en els quals ha aconseguit un renéixer econòmic del club i està a punt d’estrenar el nou Santiago Bernabéu, a més de cinc títols de Lliga i quatre Copes d’Europa, Florentino Pérez ha estrenat aquesta setmana oficialmen­t un nou període de quatre anys de direcció al Reial Madrid, el sisè mandat de la seva història en dues etapes, els quatre últims després de ser elegit sense que els socis acudeixin a les urnes, sense rival a les eleccions. L’última vegada que els socis del club van acudir a les urnes va ser el juliol del 2006, llavors van elegir Ramón Calderón i no han tornat a votar.

Avanç electoral

De manera més o menys inesperada, a més, perquè tot i que sigui un any pandèmic, els comicis són més propis de l’inici de l’estiu que a la plena primavera amb la temporada en curs, la junta electoral del Reial Madrid va convocar el pasDes

Florentino Pérez serà proclamat de nou president abans de dijous

Els socis del Madrid no voten per un mandatari des del 2006

sat 1 d’abril, un dijous de Setmana Santa, unes eleccions que van establir com a termini màxim de presentaci­ó de candidatur­es ahir, a penes menys de dues setmanes després. Avui era el dia designat perquè quedés fixada al calendari la data per a unes votacions que no tindran lloc, i abans de dijous serà proclamat de nou president Florentino Pérez per a uns altres quatre anys.

Al llavors només empresari d’èxit, encara amb pocs cabells blancs, li havia costat haver perdut unes eleccions contra Ramón Mendoza, a les quals arribava amb més avals dels socis, i guanyar uns altres comicis amb una mica més de la meitat dels vots per arribar a asseure’s a la butaca de comandamen­t del

Bernabéu. Llavors, tot i que el màxim mandatari blanc va arrasar en les úniques eleccions que va haver d’afrontar en la seva primera etapa com a president: el 2004 va guanyar amb un 94,2% dels vots, va endurir l’any 2012 les condicions per ser candidat a president del Madrid.

En les tres eleccions posteriors, 2013, 2017 i les actuals, no hi ha hagut cap altre candidat. Des que es van canviar els estatuts, les d’aquest any seran les quartes eleccions seguides sense vots al Reial Madrid, amb només un aspirant al ceptre de comandamen­t blanc, només amb la concurrènc­ia del perpetuat president que renovarà per tercera vegada el seu mandat sense opositor, en la seva segona etapa, des del 2009. Requisits restrictiu­s

Entre les obligacion­s del que vulgui ser aspirant a presidir el club blanc, ha de presentar un aval bancari, amb suport del seu patrimoni personal o de la junta, d’un 15% de la despesa del club, que està per sobre de 820 milions d’euros (per a aquestes eleccions era de més de 123 milions d’euros). Tot abans de poder ser candidat, no després de ser elegit com és el cas del FC Barcelona.

A més, cal tenir una antiguitat de més de 20 anys com a soci del club (15 anys per al vicepresid­ent i 10 per als altres membres de la candidatur­a), entre altres requerimen­ts. Així les coses, divendres passat, a tres dies del límit, el president sortint Florentino Pérez va presentar oficialmen­t la seva candidatur­a, l’única que ha arribat a les oficines blanques.

Hi ha hagut un indici de candidat: l’empresari alacantí Enrique Riquelme (Cox, 32 anys), que va manifestar públicamen­t la seva intenció d’haver-se presentat a les eleccions al juny, però argumenta que l’avançament de les eleccions l’ha perjudicat i li ha impedit presentar-se. Ja té mèrit que compleixi els requisits, i promet tornar en el futur a qüestionar la permanènci­a de Florentino Pérez o un candidat continuist­a del seu entorn.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Ángel Díaz / Efe ?? Florentino Pérez, durant un discurs al Santiago Bernabéu el desembre del 2019.
Ángel Díaz / Efe Florentino Pérez, durant un discurs al Santiago Bernabéu el desembre del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain