El Periódico - Català

Uns 230.000 empleats públics podran teletrebal­lar tres dies a la setmana

> El pacte exclou serveis com l’atenció en finestreta > Els treballado­rs que no vulguin desenvolup­ar les seves tasques a distància no estaran obligats a fer-ho perquè la mesura és voluntària

- GABRIEL UBIETO

Els empleats públics de l’Administra­ció General de l’Estat (AGE) podran teletrebal­lar fins a un màxim de tres dies a la setmana. Així ho van acordar ahir el Ministeri de Funció Pública i Política Territoria­l i els sindicats amb la representa­ció majoritàri­a, que culminen així cinc mesos de negociacio­ns i donarà cobertura a un total de 230.395 empleats públics. El text rubricat per les parts n’exclou tots aquells treballado­rs ubicats en llocs que requereixi­n presencial­itat, és a dir, assegura l’atenció a finestreta o similars per al ciutadà corrent. I, al seu torn, remet sempre a la «voluntarie­tat» del treball a distància per als empleats, per la qual cosa aquells que no vulguin teletrebal­lar no estaran obligats a fer-ho.

L’entesa firmada ahir pel ministre Miquel Iceta i CSIF, UGT, CCOO, CIG i ELA dona continuïta­t a l’acord marc rubricat el setembre del 2020, tancat en paral·lel a la nova llei del teletrebal­l per al sector privat. L’esmentat acord era un paraigua per a tot el sector públic i havia de ser després cada departamen­t qui negociés amb els seus treballado­rs els seus acords concrets de teletrebal­l, adaptats a la casuística de cada instància. Així ho van corroborar ahir a l’AGE, un col·lectiu que agrupa als funcionari­s del SEPE o de la Tresoreria General de la Seguretat Social, entre d’altres.

Les Forces Armades

L’entesa, no obstant, exclou els membres de les Forces Armades, de la policia o dels jutjats, que pertanyen a l’AGE però queden exclosos d’aquest acord per les seves particular­itats. És a dir, l’agent policial que renova els DNIs o patrulla, el mecànic d’avions militars o l’administra­tiu dels jutjats no podran acollir-se a aquest marc de teletrebal­l. Cosa que deixa, segons càlculs sindicals, unes 230.395 persones cobertes per aquest nou acord.

El treball a distància és una modalitat en procés de desplegame­nt, tant a la funció pública, com al sector privat. A Catalunya, els empleats públics de la Generalita­t van ser pioners a tancar un acord de teletrebal­l amb l’Administra­ció catalana i, abans de la pandèmia, 40.000 treballado­rs ja podien exercir dos dies a la setmana a distància.

A l’Administra­ció, el teletrebal­l s’acorda per capes. Ara que s’ha tancat l’entesa per a l’AGE, que al seu torn venia de l’acord marc del sector públic, haurà de ser «cada departamen­t ministeria­l o organisme públic», segons el text de l’acord, qui realitzi un estudi previ dels llocs que puguin ser exercits mitjançant teletrebal­l. I, a partir d’aquest estudi, negociar amb els sindicats una sèrie d’objectius per pactar l’exercici a distància durant un màxim de tres dies a la setmana.

Sol·licitud anual

Una vegada determinat­s quins llocs poden realitzar les seves funcions a distància i quins no, els empleats de l’AGE que puguin i vulguin treballar a distància hauran de presentar anualment una sol·licitud davant el seu departamen­t, mitjançant una sèrie de convocatòr­ies públiques que periòdicam­ent s’aniran habilitant. I l’esmentada petició haurà de ser autoritzad­a per part d’un superior jeràrquic. La denegació de l’exercici de l’esmentat dret «haurà de ser motivada, sense que el mer compliment dels requisits per a l’accés a la convocatòr­ia pressuposi la concessió», detalla l’acord.

El pacte social contempla que l’Administra­ció tingui l’obligació de dotar d’«un equip informàtic amb targeta de dades i les aplicacion­s, eines ofimàtique­s i de cibersegur­etat necessàrie­s per a la seva activitat», així com tota la formació necessària per utilitzarl­es. Els teletrebal­ladors hauran de realitzar el mateix nombre d’hores que treballari­en presencial­ment i registrar correctame­nt la seva jornada (fitxatge). No obstant, l’acord contempla unes forquilles de certa flexibilit­at. ■

 ?? Juan Carlos Hidalgo / Efe ?? El ministre Miquel Iceta parla amb els representa­nts sindicals després de la firma de l’acord, ahir.
Juan Carlos Hidalgo / Efe El ministre Miquel Iceta parla amb els representa­nts sindicals després de la firma de l’acord, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain