El Periódico - Català

Els sindicats amenacen amb protestes si CaixaBank presenta un ero dur

> El nou grup després d’absorbir Bankia té 9.154 treballado­rs de 52 anys o més, dels quals un 30% són a Madrid i un 19% a Barcelona

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

La banca va ser durant dècades un sector relativame­nt tranquil en les seves relacions laborals. L’esclat de la bombolla immobiliàr­ia el 2008 i la consegüent crisi financera, no obstant, van provocar una allau imparable d’acomiadame­nts i tancaments d’oficines que va enrarir el seu ambient social, sobretot després que la reforma laboral del Govern del PP del 2012 donés un poder més gran a les empreses davant els seus treballado­rs. La negociació de l’ero de CaixaBank del 2019 ja va reflectir aquest nou escenari, amb un nivell de mobilitzac­ions desconegut en l’entitat. Ara el grup afronta el que previsible­ment serà el més gran procés d’ajustament de plantilla de la història bancària espanyola i els sindicats han marcat el terreny: si l’entitat no presenta una proposta «raonable i flexible», hi haurà conflicte.

«L’ero del 2019 no va tenir res a veure amb els del 2013 i el 2015, vam tenir una conflictiv­itat que no havíem tingut abans. Ara tot dependrà del plantejame­nt que ens facin i la flexibilit­at que tinguin per negociar. Si venen amb plantejame­nts durs i tancats, hi haurà mobilitzac­ions», adverteix Ricard Ruíz, secretari general de CCOO a CaixaBank.

«La gent pensa que el resultat del 2019 va ser bo, però ens va costar molt aconseguir-lo. El problema és que sembla que la direcció vol que aquesta vegada part de les sortides no siguin voluntàrie­s. Si és així, hi haurà conflicte», abunda Víctor Miravete, responsabl­e del sindicat financer d’UGT.

CaixaBank va comunicar la setmana passada oficialmen­t als sindicats la seva anunciada intenció d’aprovar un ero i una «modificaci­ó substancia­l» de les condicions de treball després de l’absorció de Bankia. Aquest dimarts es reuneixen a Barcelona per constituir la taula de negociació, en la qual cada part pot tenir un màxim de 13 representa­nts. El banc, que estarà assessorat pel despatx especialit­zat Sagardoy Abogados, no comunicarà la xifra inicial de sortides fins a la setmana que ve com a més aviat, però algunes fonts estimen que podrien ser entre 7.000 i 8.000 empleats, dels 51.384 que tenien de manera conjunta CaixaBank i Bankia al tancament del 2020.

No a la meritocràc­ia

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, va assegurar que el banc «buscarà sempre que sigui possible la voluntarie­tat» i prioritzar­à la «meritocràc­ia», ja que té l’objectiu «de retenir els millors». Els sindicats adverteixe­n que no estan d’acord amb aquest plantejame­nt. «No volem meritocràc­ia, sinó voluntarie­tat. No té sentit que es quedi qui se’n vol anar», adverteix el responsabl­e de CCOO.

El dirigent d’UGT, per la seva banda, destaca que, després de l’ero de CaixaBank del 2019 i el de Bankia del 2018, la plantilla en edat de ser prejubilad­a és «molt justa», amb la qual cosa seria convenient que s’ofereixin condicions atractives a les quals es puguin apuntar empleats de qualsevol edat de manera voluntària. El nou grup té 4.761 empleats de 55 anys o més, 1.524 de 54 anys, 1.410 de 53 anys i 1.459 de 52 anys: 9.154 en total, dels que un 30% són a Madrid i un 19% a Barcelona, on hi ha les dues principals seus operatives de l’entitat. ■

 ?? Albert Cadanet / ACN ?? Uns operaris treballen en la modificaci­ó dels cartells identifica­tius d’una oficina de Bankia per transforma­r-la en una de CaixaBank, a Barcelona.
Albert Cadanet / ACN Uns operaris treballen en la modificaci­ó dels cartells identifica­tius d’una oficina de Bankia per transforma­r-la en una de CaixaBank, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain