El Periódico - Català

Veolia i Suez enterren la destral de guerra

> Les firmes faciliten la creació d’un grup de gestió de residus i tractament d’aigües

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

La batalla judicial i mediàtica per l’opa de Veolia a Suez arriba al seu final. Les dues companyies franceses especialit­zades en la gestió de residus i el tractament d’aigües van arribar ahir a un acord de fusió: Veolia pagarà un preu de 20,5 euros per acció de Suez, cosa que suposa una prima de l’11% sobre els 18,44 euros de tancament de divendres. El preu retingut valora el conjunt de Suez en uns 13.000 milions d’euros.

Després d’anunciar aquest «principi d’acord», tant les accions de Suez, propietàri­a d’Aigües de Barcelona (Agbar), com les de Veolia van pujar ahir. Poc després de l’obertura de la sessió, les accions de Suez pujaven un 7,32%, fins als 19,79 euros, i les de Veolia, un 6,60%, fins als 24,06 euros, a la borsa de París.

Segons un comunicat difós pel grup de tractament d’aigües Veolia, aquesta fusió donarà lloc a «un campió mundial de la transforma­ció ecològica» amb uns ingressos que podrien arribar a 37.000 milions d’euros. Les dues empreses «han acordat firmar els acords definitius abans del 14 de maig»», com a resultat d’aquest acord, Suez passarà a ser «propietat d’un grup d’accioniste­s que [inclourà] socis financers dels dos grups i empleats», amb una majoria d’accioniste­s francesos. Bertrand Camus, director general de Suez, i ferotge opositor a l’opa, no formarà part de l’equip directiu de la futura Veolia.

Fi a set mesos de litigis

L’enfrontame­nt entre els dos gegants francesos dels serveis va començar a l’octubre, quan Veolia va adquirir el 29,9% de Suez a través del grup industrial d’energia Engie abans de llançar una opa sobre la resta de les accions. En un primer moment, Veolia va oferir 18 euros per acció, valorant la seva competidor­a en 11.300 milions d’euros, una oferta rebutjada de ple pel seu consell d’administra­ció. Des d’aleshores, l’estira-i-arronsa entra les dues empreses s’ha traduït en accions legals i picabarall­es mediàtique­s, arribant fins i tot al terreny polític. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain