El Periódico - Català

No volen pactar

- Ernest Folch

Diguem en públic el que ells mateixos admeten en privat: Esquerra i Junts no volen arribar a cap acord. Això no vol dir que es pugui descartar, perquè al laberint indesxifra­ble del procés no seria ni la primera ni l’última vegada que es fa alguna cosa sense voler: la mateixa DUI, com ja sabem tots, va tenir més de farol per inèrcia que de convencime­nt. En una situació d’emergència com l’actual, el lògic i assenyat seria que hi hagués un Govern estable amb un clar full de ruta des de fa setmanes, i no obstant, l’únic que tenim són unes vagues converses, en les quals ni tan sols es dissimula que no es negocia res.

Una gran part d’aquest col·lapse té a veure amb la falta d’alternativ­es: en tot l’arc parlamenta­ri, Junts, en plena inèrcia de la confrontac­ió, ja només pot pactar amb Esquerra, i Esquerra, que tenia fins fa poc una posició privilegia­da, es va disparar un curiós tret al peu quan a tres dies del 14-F es va sentir obligada a anar al notari virtual a jurar que no pactaria amb el PSC quan a Madrid el PSOE era el seu aliat: el resultat és que es troba ara en mans del partit amb què pitjor s’entén, com es va demostrar en la caòtica legislatur­a anterior. Per això l’atzucac en què som és ja digne d’un psicoanali­sta; dos partits que s’odien competint pel mateix poder, amb un optant per l’unilateral­isme i l’altre per ampliar la base, amb estratègie­s irreconcil­iables, amb els seus respectius líders acusant-se de tot a través de llibres i els seus respectius soldats escorxant-se en la penombra, mentre mantenen la ficció que volen pactar.

Però per descomptat, aquí ningú vol pactar, fins i tot si acaben pactant, i per això no veuen més solució que deixar córrer el rellotge. A veure si la mateixa intelligen­tsia indepe que ha tardat tants anys a admetre el desastre de l’unilateral­isme és capaç ara de rectificar una mica més ràpid i admet que hi ha vida més enllà de l’autocreat 52%. N’hi ha prou amb una simple calculador­a i menys dosis de sectarisme per veure que hi ha molts més pactes possibles. ■

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain