El Periódico - Català

¿Bombolla o especulaci­ó?

El ‘blockchain’ està provocant un canvi de paradigma monetari i en la manera com transmetem béns.

- ALBERTO FERNÁNDEZ Np Alberto Fernández És Professor Del Programa Especialit­zat En Blockchain I Innovació Digital De L’ieb.

Els avenços tecnològic­s disruptius sempre s’han considerat una bombolla o amb poques possibilit­ats de triomfar al competir amb el mercat que substituei­xen. La irrupció d’Internet ha propiciat una revolució que va començar amb la substituci­ó del correu ordinari pel correu electrònic, per arribar al que estem vivint, la revolució financera més gran dels últims segles. La tecnologia blockchain està provocant el canvi de paradigma monetari i de la manera en què transmetem béns.

De manera equívoca, es correlacio­na el creixement de bitcoins i la indústria blockchain amb el desastre la bombolla de les puntcoms. Igual com guanys passats no garanteixe­n guanys futurs, bombolles passades no garanteixe­n bombolles futures, precisamen­t en aquest moment en què la bombolla és del costat dels bancs centrals. Els països desenvolup­ats estan imprimint més diners que mai en la història, i empobreixe­n cada vegada més els ciutadans, que ja han obert els ulls a sistemes financers més justos i segurs on allotjar els seus béns.

La manera més efectiva d’explicar què és el bitcoin és amb dues paraules: or digital. Així de contundent podem entendre quant pesa el bitcoin en or i, per tant, el valor que aporta la tecnologia

blockchain. En el moment d’escriure aquest article, la capitalitz­ació en dòlars de bitcoin equival entorn del 5% del valor estimat total de l’or al món; ja comença a tenir un pes considerab­le. Respecte a aquest pes, el bitcoin va superar el valor d’una unça d’or per primera vegada el novembre del 2013. Ara, el valor d’un bitcoin supera el valor d’un quilo d’or i és amb diferència el millor actiu de la dècada.

Moltes veus comencen a clamar que la criptoecon­omia és una bombolla que està a punt d’esclatar. Davant això, és important tenir en compte dos aspectes: el suport més gran d’inversors institucio­nals i que la correlació amb altres actius és pràcticame­nt ínfima, incloent-hi l’or esmentat abans.

La indústria de blockchain té una previsió de creixement exponencia­l. Fins a un 40% de les empreses han inclòs aquesta tecnologia dins dels seus plans de transforma­ció digital, de manera que el negoci global de blockchain podria arribar a més de 50.000 milions de dòlars l’any 2025.

És comprensib­le que l’especulaci­ó i la volatilita­t de moltes criptomone­des de vegades no ens permeten allunyar-nos del següent mantra: «Les criptomone­des tenen valor només perquè la gent pensa que el té». Això és cert en part. Moltes criptomone­des es nodreixen de l’especulaci­ó i ho poden arribar a ser perquè el seu token digital tingui la màxima valoració possible. De fet la majoria de les que no aconseguei­xin explotar casos d’ús que realment solucionen un problema correrà el risc de desaparèix­er. ■

La capitalitz­ació del bitcoin ja equival al 5% del valor total de l’or al món

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain