El Periódico - Català

Compte a jugar a comprar i vendre cada dia

La revolució de les criptomone­des està a mig camí, però passarà a formar part de l’economia de manera natural.

- MIGUEL ANTÓN NP MIGUEL ANTÓN ÉS PROFESSOR D’IESE BUSINESS SCHOOL.

Alguns encara us pregunteu: ¿hauria de comprar bitcoins i altres criptos d’una vegada o no? I és que el FOMO (fear of missing out o por de perdre el tren) ens sotja de manera constant. Ens lamentem: ¡si hagués comprat accions d’Amazon fa 10 anys! ¡si hagués sigut dels primers a comprar bitcoins!... seria tan ric com aquest amic d’un amic que en va comprar al principi (mai és un amic directe, que curiós).

Bitcoin és una moneda electrònic­a que neix fa 12 anys de mans de Satoshi Nakamoto, l’anònim més buscat de la història, i que hauria d’emportar-se el premi Nobel de noves tecnologie­s. És difícil entendre bé com funciona, però fàcil de comprar i vendre, i el seu preu ha pujat molt en els últims mesos. ¿Què hauria de saber abans d’invertir en bitcoins? Primer: puc guanyar molts diners, però també perdre’n: és molt volàtil. El seu preu ha oscil·lat entre 6.000 i 60.000 dòlars l’últim any. Segon: se suposa que és una moneda, però no s’utilitza com a tal, precisamen­t per com de volàtil és (ningú vol comprar un raspall de dents amb bitcoins que pot ser que valgui el mateix que una casa d’aquí a un any). Tercer: està de moda perquè Elon Musk (Tesla i SpaceX) ha comprat 1.500 milions de dòlars de bitcoins, i perquè inversors institucio­nals estan començant a incorporar-lo a les seves carteres. ¿Per què? Per la invenció que això suposa: la tecnologia blockchain.

Bitcoin, el primer ‘blockchain’, és un full d’Excel enorme on s’escriuen les transaccio­ns entre persones, i no necessita un banc que li doni suport. La seguretat d’aquest registre la dona la democràcia de milers de persones al món. Aquestes persones, anomenades miners, validen aquestes transaccio­ns amb un joc criptogràf­ic que guanya qui més capacitat de computació té. Com que en 12 anys ningú ha aconseguit piratejar-lo, es consolida com a invent espectacul­ar que permet transmetre valor online sense mitjancers. En els últims anys, diversos sectors de l’economia han anat incorporan­t blockchain per realitzar registres segurs (els bancs per a pagaments internacio­nals, supplychai­n, healthcare, etc).

¿Quins són els riscos del bitcoin en el futur? El primer és que gasta una quantitat ingent d’electricit­at per mantenir-se. Si licitem per un món més sostenible, potser no és necessari gastar tanta electricit­at en això, i els governs entrin a regular amb un impost a l’empremta de carboni, per exemple. El segon és que el bitcoin no és un actiu, i no genera beneficis. Val el que la majoria diu. En aquest sentit, el valor que té ara està menys fundat que el valor que té una empresa que produeix béns i serveis. ¿Quins són els beneficis en el futur? Les criptomone­des són aquí per quedar-se. Molts bancs centrals (sobretot la Xina i el Canadà) estan en procés de treure les seves divises digitals. La revolució de les criptomone­des i els criptoacti­us està a meitat de camí, però passarà a formar part de l’economia de manera natural.

¿Comprem? Millor comprar algunes criptomone­des (les principals i més conegudes) i deixar-les reposar a la cartera dos, tres, cinc anys, que jugar a comprar-ne i vendre’n cada dia, ja que es poden perdre molts diners. ■

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain