El Periódico - Català

Merkel recupera competènci­es dels estats per lidiar sola amb la pandèmia

> El Govern aprova una reforma legislativ­a, que ha de ser validada pel Parlament, per respondre de manera unitària a la crisi sanitària «La situació és greu», avisa la cancellera >

- ANDREU JEREZ

Angela Merkel va complir ahir les seves amenaces: en una reunió del seu gabinet, el Govern federal de gran coalició –amb els conservado­rs de la CDU-CSU i els socialdemò­crates de l’SPD– va aprovar una reforma de la llei de protecció d’infeccions que limita les competènci­es dels 16 estats federats en el combat de la pandèmia. «El fre d’emergència federal arriba amb retard, i tot i que sigui una decisió difícil, s’ha de tornar a recordar que la situació és greu», va dir Merkel per justificar la controvert­ida reforma.

La dirigent ja havia criticat diverses vegades la incapacita­t del sistema federal alemany de fer front de manera unitària a la crisi sanitària i també els primers ministres dels estats federats per no aplicar amb prou duresa les mesures restrictiv­es, entre ells, alguns del seu propi partit.

Amb la reforma legislativ­a, el

Govern federal pretén aplicar a tots els districtes del país les mateixes restriccio­ns quan la incidència depassi els 100 nous contagis per cada 100.000 habitants en una setmana. Aquesta és la barrera que l’Executiu alemany considera crítica per evitar un col·lapse del sistema sanitari.

En aquells districtes on se superi aquesta incidència, les autoritats regionals i locals hauran de fer complir una sèrie de restriccio­ns addicional­s a les ja vigents a tot el país: limitació de reunions privades a una llar més una persona externa, sense comptar els menors de 14 anys; tocs de queda nocturns entre les nou de la nit i les cinc del matí per a aquells ciutadans que

 ?? Annegret Hilse / AFP ?? La cancellera alemanya, Angela Merkel, es treu la mascareta abans d’una roda de premsa, a Berlín.
Annegret Hilse / AFP La cancellera alemanya, Angela Merkel, es treu la mascareta abans d’una roda de premsa, a Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain