El Periódico - Català

El PP veu un ús partidista dels fons europeus

> Part de l’oposició recrimina a l’Executiu que no acordi el pla de reformes que Espanya haurà de complir per rebre les ajudes

- PILAR SANTOS

El pla preveu destinar 1.069 milions a la renovació i l’ampliació del sistema nacional de salut. Contempla l’enfortimen­t de l’atenció primària i comunitàri­a o la reforma del sistema de salut pública.

Es preveuen 3.593 milions per a un pla nacional de competènci­es digitals. Es tracta de garantir la formació i inclusió digital de la societat i l’economia.

El pla preveu 2.076 milions d’euros per a un pla estratègic destinat a impulsar la formació profession­al (FP) mitjançant un sistema únic que integri l’FP del sistema educatiu amb la dirigida a l’ocupació.

S’hi inclouen 1.648 milions. Entre les reformes s’integra el disseny i aplicació d’un nou model curricular per competènci­es clau en les etapes d’educació infantil o la reforma integral del sistema universita­ri.

Dels 3.502,05 milions d’inversió prevista per a un pla de xoc per a l’economia de les cures i el reforç de les polítiques d’inclusió, 2.492 milions aniran a càrrec del mecanisme de recuperaci­ó i resiliènci­a. Reforç de l’atenció a la dependènci­a.

S’inclouen algunes mesures que ja estan en marxa,

Inversió de 200 milions per fer d’Espanya un hub audiovisua­l a Europa.

El foment de l’esport també té el seu apartat, amb una dotació de 300 milions.

Un altre dels àmbits és el de les mesures i actuacions de prevenció i lluita contra el frau fiscal, amb diferents mesures que no inclouen costos, com una nova llei contra el frau o la modernitza­ció de l’Agència Tributària.

Un altre dels àmbits que no inclou una dotació de recursos és el de la reforma fiscal per adaptar el sistema impositiu al segle XXI. Entre les tasques que s’imposa el Govern hi ha l’increment de la recaptació que afectarà societats, de patrimoni i succession­s i donacions.

El Govern s’imposa la revisió i avaluació de la despesa pública amb mesures de control i supervisió que en millorin l’eficiència.

A més de les ja conegudes, amb els incentius al retard en la jubilació, destaca «la substituci­ó del factor de sostenibil­itat per un mecanisme intergener­acional». Incorpora, «juntament amb l’esperança de vida, altres indicadors que en conjunt ofereixin una imatge més fidedigna del desafiamen­t per al sistema».

nEl PP considera que Pedro Sánchez està fent un ús interessat dels fons europeus en plena precampany­a de les eleccions madrilenye­s del 4 de maig, donant a conèixer amb comptagote­s els projectes d’inversió i el calendari de reformes que presentarà a Brussel·les abans del 30 d’abril.

El cap dels conservado­rs, Pablo Casado, considera que la Moncloa ho està fiant «tot a les ajudes europees» presentant «nous brots verds sense pla de reformes» i «sense comptar amb ningú», per l’absència de debat previ. La vicesecret­ària de Sectorial del PP, Elvira Rodríguez, va retreure al president del Govern que ahir, en roda de premsa després del Consell de Ministres, repetís a grans trets el que ja va explicar dilluns. «El debat democràtic brilla per la seva absència. ¿Ho tornarà a repetir demà [per avui] al Congrés?», es va preguntar amb referència a la compareixe­nça extraordin­ària a l’hemicicle, una cita que en principi tenia per objectiu debatre només de l’estat d’alarma i la pandèmia.

La precampany­a a l’Assemblea regional de Madrid, per la convocatòr­ia d’eleccions anticipade­s aprovada per Isabel Díaz Ayuso (PP), està enterbolin­t el debat polític sobretot perquè Sánchez s’ha llançat a confrontar directamen­t amb la candidata conservado­ra. Tots dos es busquen i, aquest dimarts, la presidenta madrilenya, pocs minuts després que Sánchez acabés de parlar davant la premsa, li va criticar que faci «els anuncis a la seva conveniènc­ia».

El retard en la jubilació

Però la falta de debat sobre el pla de reformes amb dates concretes (que s’haurà de complir perquè vagin arribant els fons durant els pròxims anys) no és només una cosa que denunciï el PP. També els socis parlamenta­ris del PSOE van mostrar el seu recel davant les mesures del ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, dirigides a retardar la jubilació. «No entenem quina obsessió té aquest Govern a intentar que la gent es jubili més tard», es va queixar aquest dimarts en una roda de premsa abans de la Junta de Portaveus del Congrés el portaveu de Més PaísEquo, Íñigo Errejón. Va avisar Sánchez que si segueix endavant amb aquesta idea no comptarà amb el seu suport.

També va qüestionar el retard de la jubilació EH Bildu, que malgrat que veu bé que es pugui incentivar va remarcar que no en totes les feines es pot continuar treballant a partir dels 65 anys. «Hi ha moltes feines que són físiques i la gent arriba molt deteriorad­a i cansada a aquesta edat», va declarar la portaveu, Mertxe Aizpurua. Joan Baldoví, de Compromís, va lamentar que l’Executiu estigui actuant de forma «unilateral» i va insinuar que no veu Unides Podem recolzant el retard de l’edat de jubilació. I, efectivame­nt, els morats no creuen que el xec de 12.000 euros per a qui es jubili més tard sigui una bona idea i va proposar que aquests diners es destinin a incentivar contractes de joves que puguin rellevar els grans. «Estem amb un atur desbocat», va recordar la diputada i portaveu d’En Comú Podem Aina Vidal a la Sexta.

Més satisfet estava Ferran Bel, portaveu del PDECat al Congrés, que creu que la idea «pot contribuir a la sostenibil­itat del sistema» i va recordar que la reforma del sistema de pensions és una de les que Brussel·les «està demanant a l’Estat» i que, per això, «condiciona» l’arribada de fons europeus per afrontar la crisi.

Ayuso critica a Sánchez que faci «anuncis a la seva conveniènc­ia» en plena precampany­a madrilenya

n

 ?? Alejandro Martínez Vélez / Europa Press ?? La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, durant una visita al Saló d’Art Modern de Madrid, ahir.
Alejandro Martínez Vélez / Europa Press La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, durant una visita al Saló d’Art Modern de Madrid, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain