El Periódico - Català

Sánchez rebutja l’«alternativ­a» a l’alarma que li exigeix tota l’oposició

> El president assegura que la vacunació farà innecessàr­ia l’aprovació de noves lleis i la pròrroga de la mesura Els partits demanen un paraigua jurídic que blindi les autonomies >

- JUAN RUIZ SIERRA MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

L’estat d’alarma, la principal eina jurídica per combatre el coronaviru­s, ha estat al centre de la pugna política des que va arribar la pandèmia. L’any passat, el Govern va suar tinta per aconseguir que el Congrés aprovés les successive­s pròrrogues. Ara passa al revés. L’Executiu rebutja ampliar el mecanisme més enllà del 9 de maig, data en la qual expira, segons el decret aprovat a finals d’octubre. I tota l’oposició, inclosos els socis de la coalició del PSOE i Podem, reclama a l0a Moncloa que no tanqui aquesta porta tan aviat, o almenys que aprovi una «alternativ­a» legal a l’alarma, per evitar que les mesures que les comunitats autònomes prenguin a partir del mes que ve quedin a mercè dels tribunals, com va passar a la tardor. Però Pedro Sánchez va negar ahir les dues possibilit­ats. No hi haurà ni pròrroga de l’alarma ni nou paraigua jurídic.

«Tenim prou eines jurídiques per gestionar la pandèmia en aquest estadi actual», va dir el president. Mentre els contagis continuen pujant, el Govern es mostra convençut que les dades de les pròximes setmanes seran molt positives, i que es deixarà enrere aquesta quarta onada. La vacunació, que s’ha accelerat moltíssim en els últims temps, revertirà la tendència, expliquen a La Moncloa, i convertirà tant l’estat d’alarma com els nous mecanismes jurídics en innecessar­is. Però això no significa rebutjar per principi l’aplicació de més restriccio­ns. Si resulten indispensa­bles, s’aprovaran a través del Consell Interterri­torial de Salut, que reuneix el Govern i les comunitats autònomes.

«El procés de vacunació s’ha intensific­at. És un escenari completame­nt diferent al de l’estiu passat. I, en segon lloc, al llarg d’aquests mesos hem desenvolup­at una intensa cogovernan­ça. El cor de les mesures és el Consell Interterri­torial. Els tribunals ja han dit que els acords del Consell són d’obligat compliment. Per tant, el marc jurídic continuarà sent el Consell Interterri­torial, amb el filtre i el control dels tribunals. Tenim prou eines jurídiques per gestionar la pandèmia en aquest estadi actual», va concloure Sánchez des de La Moncloa, on va comparèixe­r per donar compte dels principals eixos del pla pel qual Espanya absorbirà els 140.000 milions dels fons de recuperaci­ó europeus.

Les autonomies no recolzen aquest enfocament. Euskadi, Andalusia i Múrcia defensen prorrogar l’estat d’alarma. Diversos territoris governats pels socialiste­s, com Castella-la Manxa i el País Valencià, han criticat a Sánchez que anunciés el final de l’eina sense consultarh­o prèviament. Catalunya, en canvi, considera que la pròrroga no és necessària, perquè el decret que la Generalita­t va aprovar l’any passat li permet adoptar noves restriccio­ns, informa Fidel Masreal. Els confinamen­ts perimetral­s i el toc de queda, en principi, no es podrien aplicar sense l’alarma.

Una insòlita unitat

Mentrestan­t, al Congrés, l’oposició va oferir ahir una imatge inusual. Gairebé tots els grups, des del PP fins a EH Bildu, passant per Cs, el PDeCat, el PNB, Més País i Compromís, van reclamar al Govern que dissenyi una alternativ­a legal després del final de l’alarma. Fa un any que els populars exigeixen un pla b jurídic al mecanisme extraordin­ari. Al novembre, van portar a la Cambra baixa una iniciativa en aquest sentit, que va obtenir el rebuig gairebé total de l’hemicicle. Però aquesta vegada el partit de Pablo Casado va veure recolzada la seva posició, més enllà de les crítiques de la portaveu parlamentà­ria, Cuca Gamarra, que va acusar Sánchez d’utilitzar la pandèmia i les vacunes com a «arma electoral».

Des del PNB, el seu president, Andoni Ortuzar, va defensar la necessitat d’una «legislació pont» que doni seguretat a les mesures que s’adoptin a partir del 9 de maig. Mertxe Aizpurua, portaveu d’EH Bildu, va demanar al Govern una «alternativ­a jurídica» si no es vol veure «obligat a prorrogar» l’alarma. «Al Govern li correspon portar una alternativ­a», va coincidir Íñigo Errejón, de Més País. Joan Baldoví, de Compromís, va defensar una Conferènci­a de Presidents per prendre una decisió conjunta entre el cap de l’Executiu i els mandataris autonòmics.

Sánchez anirà avui al Congrés per donar compte, precisamen­t, de l’estat d’alarma. La compareixe­nça no es preveu plàcida.

 ?? Fernando Villar / Efe ?? El portaveu parlamenta­ri de Vox, Iván Espinosa de los Monteros (dreta), felicita el diputat de la seva formació Emilio del Valle, després d’una intervenci­ó a la sessió d’ahir al Congrés.
Fernando Villar / Efe El portaveu parlamenta­ri de Vox, Iván Espinosa de los Monteros (dreta), felicita el diputat de la seva formació Emilio del Valle, després d’una intervenci­ó a la sessió d’ahir al Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain