El Periódico - Català

Les empreses han de registrar des d’avui els salaris per sexes

> Les companyies que no tinguin un diagnòstic intern per gèneres i categories podran ser sancionade­s amb multes d’entre 626 i 6.250 euros

- GABRIEL UBIETO

Les empreses espanyoles tenen l’obligació des d’avui de tenir un registre salarial per determinar si hi ha diferèncie­s a les seves plantilles entre el que guanyen homes i dones. I si la companyia té més de 100 treballado­rs, ha d’incorporar una auditoria salarial, un diagnòstic més complex, en el seu pla d’igualtat.

Sis mesos després que s’aprovés al Butlletí Oficial de l’ Estat (BOE), entren en vigor les noves obligacion­s en matèria retributiv­a per mirar d’aturar la bretxa salarial en el món del treball. Una bretxa que, en termes generals, és del 23% en detriment de les dones a Espanya, segons les últimes dades de l’INE. Això es tradueix en uns 6.000 euros de diferència a l’any.

L’obligació del registre salarial ja existia des del 2019, però ara les empreses han de detallarla en relació amb la mediana i la mitjana de cada categoria profession­al. És a dir, analitzar si en llocs assimilabl­es els homes cobren més o menys que les dones i saber quant de més o de menys. I també especifica­r quina part del salari és sou base i quin arriba per la via dels complement­s, tant salarials com extrasalar­ials.

La representa­ció dels treballado­rs té dret des d’avui a reclamar a l’empresa que li presenti els resultats íntegres del registre salarial. És a dir, poden revisar què cobra cada empleat i examinar què motiva les diferèncie­s retributiv­es entre uns i d’altres, si n’hi hagués.

No obstant, aquest dret d’informació no implica que les companyies tinguin l’obligació de publicar a la seva pàgina o en algun registre públic el detall dels seus diagnòstic­s salarials.

Auditories, un pas més

En el cas de les empreses amb un pla d’igualtat, és a dir, actualment totes aquelles amb més de 100 treballado­rs, la llei va un pas més enllà. Han d’incloure en aquests plans una auditoria salarial, que consisteix en un diagnòstic de per què hi ha bretxa en una empresa. I si la direcció realitza la suma de les masses salarials d’homes, d’una banda, i de dones, de l’altra, i resulta una diferència de més del 25% entre un gènere i un altre, té l’obligació de justificar degudament el motiu de l’esmentada diferència.

Una cosa que no necessària­ment implica una il·legalitat, ja que si bé la llei prohibeix pagar diferent per la mateixa feina, les dones es poden concentrar en els oficis més mal pagats o realitzar més proporció de jornades a temps parcial, entre d’altres.

A l’haver d’incloure aquesta auditoria en el pla d’igualtat, sí que l’han de fer semipúblic­a. És a dir, no la pot veure qualsevol ciutadà, però sí que permet a l’Administra­ció un control més gran.

Un examen, no obstant, al qual les companyies es resisteixe­n de moment. Ja que a principis del mes passat, en els registres del Ministeri de Treball només tenien constància de 3.563 plans registrats, és a dir, només el 27% d’empreses a tot Espanya havien formalitza­t a temps les seves obligacion­s en aquesta matèria.

Multes de fins a 6.250 euros

Les firmes de 100 treballado­rs o més han de tenir també una auditoria salarial i justificar les bretxes, si n’hi hagués

Les companyies que no tinguin registre o auditoria salarial s’exposen a una multa d’entre 626 i 6.250 euros de la Inspecció de Treball. Perquè aquesta absència injustific­ada constituei­x una falta greu, segons estipula la llei sobre infraccion­s i sancions en l’ordre social.

Però la sanció pot ser més gran si l’absència d’aquest registre o auditoria amaga una discrimina­ció per raó de gènere. Per exemple, si a un home li pagués un plus de manera injustific­ada i a una dona per la mateixa feina no. En aquest cas la companyia estaria incorrent en una falta molt greu, que pot ser sancionada amb un import de fins a 187.515 euros.

 ?? Pau Barrena / AFP ?? Una treballado­ra de Seat, a la línia de muntatge de la fàbrica de Martorell.
Pau Barrena / AFP Una treballado­ra de Seat, a la línia de muntatge de la fàbrica de Martorell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain