El Periódico - Català

Les pèrdues en borsa retallen la riquesa de les famílies

- EL PERIÓDICO Barcelona

La riquesa financera neta de les famílies espanyoles i institucio­ns sense finalitats de lucre al servei de les llars (ISFLSH) es va situar en 1,590 bilions d’euros en el quart trimestre del 2020, xifra que suposa una caiguda de l’1,9% en taxa interanual, segons els Comptes Financers publicats pel Banc d’Espanya ahir. Per la seva banda, el deute de les llars es va situar en el 62,5% del PIB.

Malgrat aquesta caiguda, la riquesa de les famílies segueix en màxims i se situa ja molt per sobre dels nivells previs a la crisi econòmica de fa més d’una dècada, ja que en el primer semestre del 2007, just abans del començamen­t de la recessió, fregava el bilió d’euros.

El Banc d’Espanya explica que, en relació amb el PIB, els actius financers nets van representa­r el 141,8%, ràtio 11,6 punts percentual­s superior a la de fa un any degut, especialme­nt, al retrocés del PIB.

El saldo d’actius financers –diners en efectiu, accions, dipòsits i valors en renda– de les llars i ISFLSH va arribar a finals del 2020 a un import de 2,347 bilions d’euros, un 1,7% inferior al d’un any abans.

Caiguda de cotitzacio­ns

Aquesta disminució es deu a revaloritz­acions netes negatives, de 118.100 milions d’euros, que es van concentrar principalm­ent en el primer trimestre del 2020, provocades per la caiguda del preu dels actius als mercats financers com a conseqüènc­ia de la pandèmia, mentre que les transaccio­ns van ser positives, amb una adquisició neta d’actius financers de 77.600 milions d’euros l’últim any.

Amb relació al PIB, els actius financers totals de les llars i ISFLSH van representa­r un 209,2% a finals del quart trimestre del 2020, 17,4 punts percentual­s més que un any abans, com a conseqüènc­ia del fort retrocés experiment­at pel PIB.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain