El Periódico - Català

Van faltar republican­s

Les picabarall­es no van permetre estabilitz­ar el règim i van portar al xoc entre les dues Espanyes

- Joan Tapia

Aquest dimecres fa 90 anys de la proclamaci­ó de la Segona República, un règim que va fer bandera de la llibertat i a la Constituci­ó de la qual es deia que Espanya era una democràcia de treballado­rs de totes classes. Però allò va acabar amb el cop militar d’una part de l’Exèrcit i una llarga i desastrosa Guerra Civil. Després, Franco.

¿Per què va acabar tan malament un règim que tantes esperances havia generat? Evidentmen­t, pel cop d’una part de l’Exèrcit amb el recolzamen­t dels mitjans monàrquics i reaccionar­is. També per la crisi econòmica del 1929, que va aguditzar els conflictes socials i que a Alemanya va contribuir a la victòria de Hitler a les eleccions legislativ­es del 1933. I el nazisme ho va revolucion­ar tot i va començar a convertir tot Europa en un polvorí.

Però si la República s’hagués normalitza­t, no hauria fracassat, com la Tercera República francesa, que va durar 70 anys (1870-1940) i va sobreviure al general Boulanger, a l’affaire Dreyfus i a la Primera Guerra Mundial. La República no va aconseguir estabilitz­ar-se per la molt forta polaritzac­ió política que va dominar la vida ciutadana. I els partits republican­s –els del pacte de Sant Sebastià que després van formar el Govern provisiona­l– tenen molta culpa. En poc temps, l’entesa entre la Dreta Republican­a d’Alcalá Zamora, l’històric Partit Republicà Radical d’Alejandro Lerroux i la nova Acció Republican­a de Manuel Azaña (després Izquierda Republican­a) es va transforma­r en forta hostilitat. Els republican­s del 1931 no només van aguditzar les seves divisions, sinó que les seves contínues baralles van impedir la consolidac­ió del règim.

Els protagonis­tes

Alcalá Zamora, elegit primer president de la República, no va ser una figura integrador­a. El partit radical de Lerroux va fracassar en el seu intent de ser una pista d’aterratge per als que desitjaven una república liberal i burgesa i els republican­s d’esquerres d’Azaña van optar per l’aliança inestable amb els socialiste­s del PSOE, molt dividits entre l’ala moderada d’Indalecio Prieto i la radicalitz­ada de Largo Caballero.

Els republican­s no van saber teixir entre ells una adequada complicita­t que normalitzé­s el règim, sabés atraure o neutralitz­ar l’antiga dreta i fos una eficaç barrera davant els extremisme­s. Al contrari, les eleccions del 1933 –que l’esquerra va perdre– ja van veure la ruptura entre els radicals de Lerroux (i Clara Campoamor) i els republican­s d’Azaña. I l’entrada de tres ministres de la CEDA de Gil Robles (dreta catòlica, però no encara democristi­ana) en el Govern radical va provocar la rebel·lió de l’esquerra, materialit­zada en la revolució d’Astúries i la molt efímera republica catalana (en la federació ibèrica) de Companys.

La CEDA, Confederac­ió Espanyola de Dretes Autonòmes, que va sorgir com a reacció conservado­ra al canvi, no va voler integrar-se –tampoc la van deixar– en la República, i el partit radical, que va intentar normalitza­r (i dretanitza­r) el règim, no ho va aconseguir i va acabar escindit entre un Lerroux (desprestig­iat) i Diego Martínez Barrio, després president de la República a l’exili, que es va integrar amb Azaña al Front Popular.

Avui també patim un excés de polaritzac­ió, però som a Europa i la crisi social és menor

Les eleccions del febrer del 1936 van elevar al màxim la polaritzac­ió entre els dos fronts (el nacional i el popular) i van ser seguides de la destitució, molt discutida i segurament inconvenie­nt, d’Alcalá Zamora com a president de la República i la seva substituci­ó per Manuel Azaña, potser l’únic republicà que hauria pogut aguantar el Govern en un Front Popular de republican­s i socialiste­s que tenia el doble hàndicap de la debilitat republican­a i la radicalitz­ació d’una rellevant fracció del socialisme (els caballeris­tes).

Algú va dir que a la República li van faltar republican­s, no tant en nombre, sinó en capacitat. Les baralles, fins i tot personals, d’Alcalá Zamora, Lerroux i Azaña no van permetre l’estabilitz­ació del règim i van obrir la porta al xoc entre les dues Espanyes.

Avui també patim un excés de polaritzac­ió. Però som a Europa i la crisi social (sense milícies armades i amb Estat del benestar) és molt menor. L’any 1936 és molt lluny. Però la inestabili­tat i la ingovernab­ilitat no són bones companyes, tot i que, afortunada­ment, no puguin acabar com llavors.

Pn

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain