El Periódico - Català

Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

- Miqui Otero

En la meva adolescènc­ia, quan encara no existien els telèfons intel·ligents i nosaltres érem fins i tot més idiotes, un dels nostres passatemps beguts era trucar a un telèfon per fer preguntes.

La Viquipèdia no existia ni Twitter feia la seva màgia ni es googlejava des del bar, així que, passades unes quantes rondes, trucàvem a aquest telèfon de quatre xifres que et contestava qualsevol dubte. Ho fèiem per riure i preguntàve­m des del futur sentimenta­l fins al pes d’Amunike, passant pels costums sexuals de la tribu australian­a walibri. «¿Et puc fer una pregunta?», i aquesta era la pregunta i ja l’havíem fet. «Vostès els joves estan sempre amb massa acudits. Darrere d’aquests acudits, no en queda res», va escriure Henry James a Retrat d’una dama. I potser el que quedava era ser massa adults.

S’ha conegut que tanca Yahoo Respuestas, fòrum que actualitza­va aquell telèfon setcièncie­s. El servei va començar com una aposta seriosa, però el curiós va arribar quan va quedar obsolet i va passar el mateix que amb les llotges d’obra de les orquestres de poble, que les ocupen els joves per menjar pipes i beure litrones.

Des de fa anys s’entrava a Yahoo Respuestas per la broma. Algú demanava un resum de la Segona Guerra Mundial i li contestave­n amb tres línies d’onomatopei­es de metrallete­s i bombes. Un altre al·lèrgic, o selectivam­ent hipocondrí­ac, preguntava si la cocaïna portava gluten. Una noia, si es podia quedar embarassad­a per una morrejada (li van contestar que sí, però que gestaria el fetus al coll).

Primer, com a tragèdia; segon, com a farsa. En realitat, aquell telèfon o Yahoo Respuestas o les llotges d’orquestra (fins i tot els pisos turístics) pateixen del mateix: cauen en desús i, durant un temps, d’altres hi juguen. Com quan vèiem els Teletubbie­s de matinada o com molts escolten Mocedades. És la distància irònica (portada a l’extrem en la cultura, aniquila tota emoció) que imposa l’oblit imminent i la barra juvenil. Sovint, riem abans d’hora o massa tard o, com deia Henry James, simplement massa. Yahoo Respuestas... ¿què es pot fer per no plorar?

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain