El Periódico - Català

Jéssica Albiach és presidenta d’En Comú Podem.

- Ernest Alós

No sempre les coses són com semblen. Especialme­nt al Twitter utilitzat com a picota, valgui la redundànci­a. Que Javier Cercas pogués posar el peu a la seva TV-3 ha tret molta gent de polleguera. I enmig de la tempesta, ressorgeix a la xarxa un vídeo en què l’escriptor diu: «Quan la vida política s’omple de passió, d’emocions, com ens ha passat als catalans, posa’t a tremolar o crida a la unitat del general». El general riu i aplaudeix.

«Cercas a Extremadur­a, incitant a l’odi i reclamant la intervenci­ó de l’Exèrcit contra Catalunya», comenta el primer tuit que localitzo amb el vídeo incrustat. Amb això n’hi ha prou perquè la diputada de JxCat Cristina Casol argumenti que «el promotor d’un aixecament armat contra Catalunya» no hauria de sortir a TV-3 per «no donar al feixisme una posició de privilegi». Enric Calpena recorda el genocida Karadzic. Eduard Voltas afegeix: «Aquesta és la diferència moral, ells no han renunciat a la violència». Segueixen les reaccions: «Us encanta la sang»; «iniquitat»; «un xarnego envoltat d’ignorants».

L’escena, el militar aplaudint i rient, em va deixar gelat. ¿Podria ser que Cercas digués una animalada d’aquest calibre? Però que l’escriptor al·ludís a «la unitat» del general em va fer preguntar-me quin era. El vídeo correspon a l’entrega de les medalles del dia d’Extremadur­a del 2019. El general és Miguel Alcañiz, llavors cap de la Unitat Militar d’Emergèncie­s. La que té com a missió apagar incendis, bastir ponts i desinfecta­r residèncie­s. Guardonada aquell dia per netejar el Guadiana. Repassem de nou el vídeo. Cercas dient que quan es desborden les passions potser has d’acabar trucant a l’UME. Acudit desafortun­at. Els bombers, millor civils. ¿Però incitació a una violenta intervenci­ó armada? Interpreta­r-ho així és com a mínim una exageració. Rajar a Twitter, una tàctica d’intimidaci­ó més vella que l’oli de ricí. I utilitzar-ho per justificar un veto a TV-3, una fal·làcia de manual.

Total, l’UME ja ha intervingu­t a Catalunya. Però amb mangueres i flits. Però per a molts, Cercas ja serà per sempre el que un dia va demanar que els tancs tornessin a entrar per la Diagonal.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain