El Periódico - Català

Janssen atura el repartimen­t de la vacuna

Una altra vegada els trombes. Sis casos entre set milions de vacunats als EUA impedeixen el repartimen­t a Europa dels vials monodosi fins que s’aclareixin els fets. L’Agència Europea del Medicament ha obert una altra investigac­ió.

- IDOYA NOAIN VALENTINA RAFFIO

Sis «inusuals» casos de trombosi detectats entre gairebé set milions de vacunats amb la fórmula de Janssen (Johnson & Johnson) als EUA han posat en pausa el repartimen­t de la immunitzac­ió. Ahir, l’Administra­ció de Medicament­s i Aliments (FDA) i els Centres per al Control de Malalties (CDC) han recomanat suspendre cautelarme­nt el repartimen­t d’aquestes vacunes mentre s’estudia la incidència d’aquestes reaccions adverses «extremadam­ent rares». Hores més tard, la farmacèuti­ca va anunciar que retarda la seva primera entrega de vacunes a Europa fins que es clarifiqui el vincle entre trombes i vacuna.

El quid del debat torna a ser el mateix. Uns estranys quadros clínics caracterit­zats per l’aparició de coàguls cerebrals combinats amb un baix recompte de plaquetes detectats en una fracció molt minoritàri­a de pacients vacunats contra la Covid-19. Segons han explicat les autoritats nord-americanes en un comunicat inicial i en una conferènci­a de premsa telefònica posterior, els dispositiu­s de farmacovig­ilància van detectar sis casos de trombosi en dones d’entre 18 i 48 anys que havien sigut vacunades en les dues setmanes anteriors amb Janssen. Una d’elles va morir i una altra està en estat crític.

Les autoritats sanitàries nordameric­anes, seguint el protocol habitual, ja han obert una investigac­ió per aclarir si existeix una relació entre el medicament i aquests quadros clínics. Avui està prevista una reunió d’emergència del comitè assessor extern dels

CDC, compost per experts independen­ts per analitzar la casuística d’aquests successos.

Una de les claus de l’aturada de la vacuna de Janssen, argumenten des dels EUA, és el factor temps. Atès que aquest tipus de trombes són extremadam­ent rars, és necessari que els metges i hospitals estiguin preparats per identifica­r-los i tractar-los.

La suspensió temporal de la vacuna de Janssen als EUA no és un mandat, ja que la decisió final depèn de cada estat. Així mateix, segons Peter Marks, un altre dels especialis­tes de l’FDA que es van pronunciar sobre la qüestió, també hi ha cert marge de maniobra per als casos en els quals un metge i un pacient valorin individual­ment els pros i els contres per seguir endavant amb la vacunació amb Janssen. Europa també investiga

L’aturada de Janssen recorda l’ocorregut fa tan sols unes setmanes amb la vacuna d’AstraZenec­a i Oxford, quan l’Agència Europea del Medicament (EMA) va interrompr­e el repartimen­t del fàrmac per estudiar uns «atípics» casos de trombosis venosa cerebral. Després de diverses setmanes d’exhaustiu estudi de tota les dades de seguretat disponible­s, el comitè d’experts de l’agència va concloure que aquest tipus de trombosis podia ser un «efecte secundari molt rar» de la vacuna. Fins ara s’han detectat 86 casos de trombosis (62 de cerebrals i 24 d’abdominals) entre els 34 milions de vacunats a Europa i el Regne Unit.

Europa també ha obert una investigac­ió paral·lela sobre aquesta vacuna. Un portaveu del Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovig­ilància (PRAC) va assegurar que l’EMA ha iniciat una revisió científica d’aquests casos, les conclusion­s dels quals seran traslladad­es a les agències nacionals dels Vint-i-set. Segons les primeres informacio­ns, la decisió final sobre com regular el repartimen­t d’aquestes fórmules estarà en mans de cada país.

Europa esperava avui l’arribada de les primeres dosis de Janssen; just un mes després que la fórmula aconseguís l’aprovat d’agències sanitàries i la Comissió Europea. Segons l’acord firmat amb la farmacèuti­ca, al llarg del 2021 s’haurien de repartir 200 milions de dosis a tot Europa. Espanya esperava 300.000 injeccions monodosi aquesta setmana i cinc milions més abans del mes de juny. Aquestes immunitzac­ions monodosi s’havien de repartir entre els gairebé quatre milions d’espanyols d’entre 70 i 79 anys, franja d’edat a la qual encara no ha arribat el pla d’immunitzac­ió. Ni el Ministeri de Sanitat ni les conselleri­es autonòmiqu­es s’han pronunciat sobre com aquesta aturada temporal afectarà els plans d’immunitzac­ió, però és possible que avui, després del Consell Interterri­torial de Salut, ja hi hagi alguna resposta.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir que Espanya està «expectant» i «preparada» per rebre aquesta vacuna; la quarta fórmula contra la Covid19 disponible al país i la primera que funciona com a monodosi. Així mateix, Darias ha recordat que l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris està en permanent contacte amb l’Agència Europea del Medicament per conèixer el veredicte de la seva investigac­ió.

Europa se suma als EUA a buscar la possible relació de les monodosis amb les trombosis Espanya esperarà el veredicte dels experts per injectar-la als més grans de 70

 ?? C. J. Gunther / Efe ?? Un tècnic sanitari vacuna amb la Janssen una dona als EUA.
C. J. Gunther / Efe Un tècnic sanitari vacuna amb la Janssen una dona als EUA.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain