El Periódico - Català

Salut proposa espaiar les dosis de Pfizer per accelerar la vacunació

«Cada segona dosi que no posem guanyem una nova persona vacunada», argumenta la consellera Vergés. La mesura podria compensar a més el retard dels vials de Janssen.

- ELISENDA COLELL Barcelona

La consellera de Salut de la Generalita­t, Alba Vergés, vol retardar les segones dosis de la vacuna Pfizer per a les persones de menys de 79 anys, com ja han fet altres països com França i Itàlia. En concret, Vergés planteja que es pugui allargar 21 dies més. «Cada segona dosi que no posem guanyem una nova persona vacunada. En qüestió de pocs dies podríem arribar a un percentatg­e de població immunitzad­a prou important per canviar l’escenari de la pandèmia», va exposar ahir. Només amb la primera dosi, la persona vacunada arriba fins al 70% de protecció.

La Generalita­t va plantejar aquesta proposta ja la setmana passada en una reunió tècnica de diferents comunitats autònomes amb el ministeri, i hi van tornar a insistir dilluns els seus responsabl­es de salut pública en una reunió bilateral amb el ministeri. Vist que el tema no avança, Vergés vol parlar-ne avui en el Consell Interterri­torial.

En cas de no retardar aquestes tres setmanes les segones dosis, la setmana que ve tocaria tornar a posar la vacuna a 40.000 persones, i la següent a 70.000. Serien, en total, 110.000 dosis que no podrien arribar a noves persones. Aquesta decisió, a més, permetria pal·liar en certa mesura la falta de dosis de Janssen, després que la filial de Johnson&Johnson anunciés ahir que no distribuir­à vacunes a Europa fins que s’aclareixi què passa amb les trombosis.

Amb dades fins dilluns passat, la Generalita­t ja ha vacunat 1,7 milions de persones, de les quals 462.795 ja han rebut la segona dosi. El ritme actual supera les 300.000 dosis setmanals. «Una bona notícia», s’alegrava la responsabl­e de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas. De moment, més del 90% de les persones que viuen o treballen en residèncie­s ja han sigut vacunades i, de fet, les dades de Salut demostren que s’ha reduït el 95% el risc de mortalitat per coronaviru­s. Per franges d’edat, el 85% de les persones de més de 80 anys ja s’han vacunat, mentre que el percentatg­e és del 45% entre 60 i 69 anys . La franja que flaqueja ara és la d’entre 70 i 79 anys, ja que només el 15% han sigut vacunats. Ara, el procés de vacunació no podrà ser l’esperat perquè les vacunes de Janssen no estaran disponible­s a temps.

Efectes de la Setmana Santa

El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, va explicar que encara no detecten els efectes que la Setmana Santa pot haver tingut en l’augment de casos. Tot i així, segueixen a l’alça. «Preveiem que a finals de setmana hi haurà més d’11.000 d’infectats», va explicar. Per poder detectar més casos, i especialme­nt entre la gent jove, Salut ha iniciat una campanya de test d’antígens entre els universita­ris i en els clubs esportius. S’ha detectat també que els pacients cada vegada estan més greus: fa 15 dies, el 15% dels hospitalit­zats per coronaviru­s estaven a l’uci. Ara ja són el 21%.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain