El Periódico - Català

«¿Qui vol ser un científic friqui de ‘The Big Bang Theory’?

Física i directora del Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica, participa juntament amb l’antropòlog­a ecofeminis­ta Carmen Aliaga en la jornada ‘Canviar l’educació per canviar el món’, que organitza Lafede.cat. Couso planteja la necessit

- GEMMA TRAMULLAS Barcelona

—En general, ¿som analfabets científics?

— No sé si diria analfabets... Però una persona que no és capaç de treure unes conclusion­s adequades d’unes dades o que no és capaç d’argumentar partint de les evidències disponible­s no té prou alfabetitz­ació científica i això afecta les seves decisions i el seu dia a dia.

— Segons l’Enquesta de Percepció Social de la Ciència i la Tecnologia, més del 50% de la població diu no entendre la ciència.

— Aquesta percepció que la ciència és difícil està bastant generalitz­ada. La ciència es pot fer difícil però no té per què ser-ho més que qualsevol altra disciplina.

—¿Com sorgeix aquesta percepció?

— Als nens els agrada preguntars­e coses, qüestionar, observar, investigar i la sensació és que durant la primària les ciències els agraden. El problema ve quan es comencen a matematitz­ar en excés i s’ensenyen sense context.

— Allà molts desconnect­en.

— Quan des d’un inici hi ha un grau d’abstracció molt gran i fer ciències consisteix a resoldre exercicis que no semblen tenir relació amb la vida diària, molts es perden.

— ¿La ciència és una manera de raonar o ‘la’ manera de raonar?

— És una de les maneres de raonar. Les humanitats i les ciències socials tenen altres maneres de raonar igualment legítimes, interessan­ts i necessàrie­s. La ciència no és un grup de lleis sempre iguals, sinó una manera de conèixer que t’informa. Però no és l’únic que cal tenir en compte al decidir.

— ¿La menor presència de dones en alguns àmbits tecnocient­ífics té a veure amb com s’ensenyen aquestes matèries?

— A l’escola formem per tenir una població més alfabetitz­ada que pugui ser una ciutadania més compromesa, feliç, productiva i transforma­dora de la societat. Algunes persones triaran discipline­s tecnocient­ífiques i d’altres no. El problema és quan es descarta aquest àmbit massa aviat per les raons equivocade­s.

— ¿Quines són aquestes raons?

— Particular­ment les nenes creuen que no serveixen o que no és per a gent com elles. També passa amb l’alumnat desfavorit socioeconò­micament, que pensa que no és prou bo.

— L’estereotip de científic continua sent el d’un geni.

— La professió tecnocient­ífica està molt esbiaixada per gènere i pel suposat talent. L’estereotip d’una persona que es dedica a la ciència o a l’enginyeria és un home blanc, de classe mitjana-alta i molt brillant, i de totes aquestes caracterís­tiques la més alienadora és la d’extremadam­ent brillant. Però com diu una amiga meva mexicana, lo doctor no quita lo pendejo.

— ¡Quina bona frase!

— En la ciència hi ha gent molt brillant, de brillantor mitjana i normal, com en totes les profession­s. ¿Qui vol ser un científic friqui com els de The Big Bang Theory? Et poden caure simpàtics, però no vols ser com ells.

— ¿La separació entre ciències, tecnologia, arts i humanitats és un problema?

— No ho crec. El problema és si ensenyem en context o no, si ensenyem coses que són rellevants per a les persones i aconseguim a l’aula un diàleg en el qual les idees de l’alumnat tinguin valor.

— ¿I què hi ha del xoc entre tradició i innovació a l’aula?

— No hem canviat la manera d’aprendre. Aprendre bé és el mateix ara que fa dos segles.

— ¿Què és aprendre bé?

— S’aprèn en la interacció, en el diàleg entre el que sap una mica menys i el que sap una mica més, és una tensió interpsico­lògica. L’alumnat arriba a les aules amb molts coneixemen­ts sobre el món i l’única manera d’aprendre és connectant amb aquests coneixemen­ts, que estan associats a uns contextos determinat­s que no podem obviar.

— ¿Es carregaria l’informe PISA?

— Em carregaria el que es fa amb l’informe PISA, la comparació entre països i particular­ment el rànquing. Ara bé, PISA ha posat sobre la taula a tot el món la idea competenci­al, el ser capaç de fer alguna cosa amb els coneixemen­ts quan abans només es parlava d’acumular-los. A més, PISA 2025 serà especialme­nt positiu perquè per primera vegada s’incorporar­à tota la part actitudina­l com a part de la competènci­a científica.

— ¿Això què vol dir?

— Que difícilmen­t et pots considerar competent científica­ment si, per exemple, saps el que és la crisi energètica però no t’importa un rave. Saber i saber fer no és suficient, cal saber ser.

— ¿El coronaviru­s ha acostat la ciència a la població?

— Crec que ha polaritzat encara més la relació de la societat amb la ciència. A l’inici de la pandèmia la ciència era gairebé el problema: es parlava d’un virus fabricat que s’havia escapat d’un laboratori i els mitjans de comunicaci­ó es feien més eco dels desacords científics que del que sabíem. En canvi ara la ciència i la tecnologia són la salvació: les vacunes ho solucionar­an tot.

— Anem d’un extrem a l’altre.

— La ciència no és la causa ni l’única solució dels problemes. La solució passa per molts factors, entre d’altres canviar la nostra forma de vida i la nostra relació amb el planeta i entre nosaltres.

«La ciència no té per què ser més difícil que qualsevol altra disciplina» «L’estereotip de científic és un home blanc, de classe mitjana-alta i molt brillant» «És difícil ser competent en ciències si la crisi energètica no t’importa un rave»

 ?? Anna Mas ?? Digna Couso és doctora en Didàctica de la Ciència.
Anna Mas Digna Couso és doctora en Didàctica de la Ciència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain