El Periódico - Català

El Chelsea retorna a l’elit europea en una nit plàcida

El monumental gol de Taremi, que va firmar una xilena meravellos­a, va arribar per al Porto massa tard, ja en el temps afegit.

- MARCOS LÓPEZ

El gol de Taremi va arribar massa tard per al Porto, sense temps per intentar espantar el Chelsea, que torna a unes semifinals de la Champions set anys més tard. ¿El gol? Perdó. El monumental gol del davanter iranià del conjunt portuguès, que es va inventar una superba xilena que va deixar petrificat Mendy, el meta de l’equip londinenc. La pilota va volar preciosa a l’escaire, però tot va passar en el minut 93, amb tot just 60 segons per forçar una pròrroga que no va arribar.

El Porto va voler, però el rellotge ja l’havia derrotat després de comprovar, una vegada acabada la primera meitat, que Tuchel es va aixecar de la banqueta del Sánchez Pizjuán i va aplaudir feliç. Era el partit que hauria imaginat. Poc sofriment perquè liquidats els primers 45 minuts el Porto no va tirar ni una sola vegada a porta. El Chelsea, tampoc. Però l’equip de Tuchel ja venia amb la feina pràcticame­nt feta de l’anada amb aquest plàcid 0-2 .

I en el silenciós Sánchez Pizjuán, que allotjava dos estranys sobre la seva prada, es va viure un enfrontame­nt també estrany. La pressió inicial portuguesa va intimidar el jove Chelsea, on Tuchel va prescindir de la figura d’un nou clàssic triant un atac dinàmic integrat per Mason Mount, un davanter verinós, Kai Havertz i Pulisic. Tot perquè el Porto no tingués referèncie­s defensives en què fixar-se. El conjunt anglès volia sortir a l’àrea lusitana i no viure-hi. I va manejar el partit amb suficiènci­a burocràtic­a evitant riscos.

La valentia portuguesa

Tot i que, al final, fet el balanç d’aquesta rara primera part, tot discorria com pretenia Tuchel. I això que el Porto va ser valent. No per tenir-ho tot perdut abans d’iniciar-se l’enfrontame­nt. Va pressionar al màxim provocant que a l’inici el xoc transités dels peus delicats de Mason Mount als matussers peus de Mendy, el porter del Chelsea que va provocar un ensurt als seus companys amb una mala passada.

Res va canviar en la segona meitat perquè es va necessitar més d’una hora per assistir a la primera rematada a porta. Va ser el cop de cap de Taremi (m 64), atrapat felinament pel porter de l’equip anglès. Ni es va veure Marchesín, el porter del Porto. Tuchel no havia fet ni un canvi en 85 minuts. Després, va alterar l’equip per guanyar minuts al rellotge. Fins que es va aixecar Taremi per rubricar, potser, el gol de la seva vida. Un estèril gol.