El Periódico - Català

L’aigua de Fukushima

El Japó llençarà al mar més d’un milió de tones de fluid tractat però encara radioactiu, i revolta oenagés i pescadors

- ADRIÁN FONCILLAS Pequín

El Japó llançarà a l’oceà més d’un milió de tones d’aigua de la central nuclear de Fukushima. La decisió, tan controvert­ida com inajornabl­e, es donava per descomptad­a des que Tòquio l’airegés anys enrere. La seva confirmaci­ó ha revifat un debat que comença en el nom, aigua tractada o processada per a uns i contaminad­a o radioactiv­a per a d’altres, i continua en la factura mediambien­tal. La jornada va remarcar de nou els bàndols: el sector pesquer, els ecologiste­s i els països veïns d’un costat; Tòquio i la ciència, de l’altre.

És la solució «més realista» i «inevitable», va defensar ahir el primer ministre Yoshihide Suga. El seu Govern, va afegir, s’afanarà a acreditar la seguretat de les aigües, evitar la desinforma­ció i reparar els danys a la seva reputació. Això últim sembla quimèric.

En poques hores havia acumulat bufetades. El pla és «extremadam­ent irresponsa­ble i danyarà tant la seguretat i la salut internacio­nals com els interessos vitals de la gent dels països veïns», ha lamentat la Xina. Va expressar també la seva inquietud

Corea del Sud i va criticar la decisió adoptada de forma unilateral. «És difícil que l’acceptem sense informació transparen­t ni consultes amb els governs de la zona», va aclarir Seül. Només els Estats Units, tenaç aliat de Tòquio i amb una tranquil·litzadora llunyania de Fukushima, van aplaudir tant la mesura com la seva «transparèn­cia».

El sector pesquer

Greenpeace va retreure al Japó que ignorés els drets humans i les lleis marítimes internacio­nals. L’organitzac­ió, que defensava l’emmagatzem­atge i processame­nt de les aigües a llarg termini, va lamentar que el Japó optés «per l’opció més barata». «La decisió no protegeix el medi ambient i desatén la gran oposició popular i les preocupaci­ons dels residents de Fukushima», va remarcar.

El sector pesquer i agrícola intueix l’últim clau del taüt. Un pescador septuagena­ri citat per l’agència Kyodo lamentava el dilluns que només pot pescar dos dies a la setmana. La mesura arriba en vigílies que es reprengui la plena activitat després d’anys de quotes, anàlisis de radioactiv­itat i campanyes publicitàr­ies per recuperar la confiança del consumidor. La demanda, no obstant, amb prou feines voreja la cinquena part del volum anterior a l’accident i no és probable que l’estigma de Fukushima s’apagui aviat.

La gestió de l’aigua marina que refreda els tres reactors danyats és l’assumpte més delicat des que el tsunami va escombrar el litoral 10 anys enrere. Ocupa ja un miler de tancs als voltants de la central i, al ritme de 140 noves tones diàries, no quedarà més espai a la tardor. Tepco, l’elèctrica que gestiona Fukushima, havia aclarit que els plans per desmantell­ar la central es retardarie­n si continuava apilant tancs. S’hi afegeix, a més, el risc de fuites inadvertid­es en els tancs.

De l’aigua s’han netejat ja 62 elements radioactiu­s amb un avançat sistema de processat de líquids. Es manté el triti, la purga del qual exigeix una tecnologia per inventar, però és el menys inquietant de tots. L’operació no començarà fins d’aquí a dos anys, quan es compleixin els 12 de vida mitjana de l’isòtop. Es requereixe­n grans dosis de triti per danyar l’home i el seu abocament a l’oceà resultarà en 0,0000002 bequerels per litre, segons els comptes d’Andrew Karam, expert en seguretat nuclear. No són més elevats que els registrats quan Fukushima funcionava amb normalitat. «És una quantitat moltíssim més baixa que la que conté l’aigua que bevem cada dia», resumeix.

Karam ha estudiat durant cinc anys la radioactiv­itat en la fauna de la zona, i la seva conclusió, compartida amb biòlegs marins, és que és altament improbable que cap animal resultés ferit per les fuites de Fukushima, amb la possible excepció dels que estaven en un radi de 100 o 200 metres.

«La radioactiv­itat que emet el nucli d’un reactor és molt més perillosa i té un abast molt més gran a l’oceà que el triti de l’aigua que serà abocada», assenyala Karam. «I si les dosis del primer escenari no són perilloses, molt menys ho són les del segon», conclou. Orientar-se entre activistes i científics en assumptes nuclears és un exercici esquizofrè­nic. Uns anuncien amb els seus potents altaveus l’apocalipsi, d’altres recomanen calma des de la semiclande­stinitat mediàtica, i el públic, sobresalta­t sense remei quan li parlen de radioactiv­itat, no discrimina entre la percepció del perill i el no-perill.

«No dubto de la sinceritat dels activistes ni de les seves preocupaci­ons sobre la salut però sospito que [...] molts probableme­nt repeteixen el que han sentit sense comprendre les bases científiqu­es o llancen asseveraci­ons en les quals creuen però sense prou coneixemen­t per avaluar-les. Això, sumat a les esteses pors de la radiació, provoca que la gent arribi a conclusion­s que no aguanten un judici més desapassio­nat i científic», assenyala.

Ecologiste­s, pescadors

i els països veïns s’oposen a abocar-la al Pacífic

L’empresa propietàri­a

es quedarà a la tardor sense espai per a més dipòsits

 ?? Jeon Heoh-Kyun / Efe ?? Protestes per la decisió que afecta residus de la nuclear.
Jeon Heoh-Kyun / Efe Protestes per la decisió que afecta residus de la nuclear.
 ?? Efe / Jiji Press ?? Tancs on s’emmagatzem­a l’aigua feta servir per refredar els tres reactors malmesos. Cada dia se n’hi afegeixen 140 noves tones.
Efe / Jiji Press Tancs on s’emmagatzem­a l’aigua feta servir per refredar els tres reactors malmesos. Cada dia se n’hi afegeixen 140 noves tones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain