El Periódico - Català

Janssen frena el repartimen­t de la seva vacuna a Europa per alguns casos de trombe

Salut proposa espaiar les dosis de Pfizer per accelerar la immunitzac­ió

- IDOYA NOAIN Nova York

La recomanaci­ó federal d’interrompr­e la inoculació de la vacuna monodosi de Janssen als EUA va agafar ahir gairebé tot el país per sorpresa, però immediatam­ent es va envoltar en un missatge de calma des de l’Administra­ció de Joe Biden i amb mesures d’adaptació d’estats, municipis i altres entitats implicades en el procés de vacunació al país.

Des de la Casa Blanca, on es va rebre avís que hi hauria un anunci dilluns a la nit però on el contingut concret no es va conèixer fins al matí d’ahir, el coordinado­r de la resposta a la pandèmia, Jeff Zients, va emetre un comunicat assegurant que la pausa «no tindrà un impacte significat­iu en el pla de vacunació», pel qual Biden ha marcat l’objectiu que tots els adults puguin optar a una vacuna per al dia 19 i estar inoculats per a finals de maig.

Només el 5% de les vacunacion­s realitzade­s fins al moment al país s’han dut a terme amb l’antigen de la filial de Johnson & Johnson i la disponibil­itat de les vacunes de Moderna i Pfizer i BioNTech, les altres dues aprovades als EUA, s’incrementa a 28 milions de dosis setmanals.

Zients va comparèixe­r hores després amb el doctor Anthony Fauci en la roda de premsa de la portaveu de la Casa Blanca i tots dos van remarcar el missatge de calma sobre els «extremadam­ent

Els centres de vacunació s’adapten i donen alternativ­es o cancel·len cites

rars» casos de trombes inusuals detectats en sis dones entre els gairebé sis milions de dosis de Janssen injectades. Van emmarcar la decisió dels CDC i l’FDA com una «mesura cautelar» adoptada prioritzan­t la «seguretat» dels ciutadans.

I al ser interrogat sobre si la mesura podria disparar els dubtes o problemes de confiança en la vacuna, un dels reptes als qual s’enfronten també els EUA, Zeints va replicar que la decisió dels reguladors «hauria de reassegura­r la ciutadania sobre la diligència» de l’FDA.

En termes pràctics, les autoritats federals han començat immediatam­ent la pausa, però alhora buscant respectar les cites ja tancades per rebre la vacuna de Janssen en centres de vacunació gestionats pel govern de Washington oferint al seu lloc vacunes de les altres dues farmacèuti­ques. També s’han compromès a ajudar «logísticam­ent» els estats a adaptar-se a la nova situació.

Reacció immediata

Tot i que el que han fet les autoritats és recomanar i no imposar una pausa, diversos estats i entitats que administre­n vacunes (de municipis a cadenes de farmàcies, centres mèdics i comunitari­s o universita­ts) han decidit seguir aquesta recomanaci­ó immediatam­ent. En alguns, com l’estat de Nova York, almenys en les cites tancades per ahir en centres gestionats pel govern d’Albany els qui anaven a ser vacunats amb Janssen van rebre la primera dosi d’una de les altres vacunes.

CVS i Walgreens, dues de les grans cadenes de farmàcies que estan sent centrals en la vacunació, van anunciar que estudien com prosseguir. En algunes circumstàn­cies, com en clíniques de vacunació organitzad­es en diferents universita­ts, es van anunciar directamen­t les cancel·lacions i es va apressar a reiniciar la sol·licitud de cites per a les altres vacunes disponible­s, una cosa no sempre fàcil.

 ?? C.Barria/Reuters ?? Un sanitari prepara un dosi de Janssen en un centre de vacunació de Chicago, el 6 d’abril.
C.Barria/Reuters Un sanitari prepara un dosi de Janssen en un centre de vacunació de Chicago, el 6 d’abril.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain