El Periódico - Català

¡Ai, aquesta Europa nostra!

L’entusiasme que va generar el canvi de direcció de la Comissió Europea per afrontar una situació excepciona­lment perillosa es comença a diluir

- Josep Oliver

El Tribunal Constituci­onal alemany de Karlsruhe ha paralitzat transitòri­ament l’aprovació del programa Next Generation, que esperem amb candeletes a Espanya

Entre el març i el juliol del 2020 semblava que la UE havia entrat en una nova època. Primer, suspensió del Pacte per l’Estabilita­t, aixecant els límits de deute i dèficit. A continuaci­ó, aprovació d’un ambiciós paquet d’ajudes: 100.000 milions per al programa SURE de suport a l’atur, 250.000 milions del MEDE per a sanitat i 200.000 milions més del Banc Europeu d’Inversions per a infraestru­ctures. D’aquest primer paquet, Espanya només ha recorregut als recursos del SURE per finançar els ertos; però de la resta i, en particular, dels del MEDE, que només exigia que aquests diners reforcessi­n la sanitat, no s’ha demandat ni un euro: a ningú li agrada, i menys als governs de Madrid o Catalunya, que controlin la nostra sanitat des de l’exterior.

També en els primers compassos de la pandèmia, el BCE va desplegar la seva artilleria: crèdit il·limitat al 0% per a la banca (i fins i tot pagant el BCE a les institucio­ns que sol·licitessin recursos), i compra d’1,8 bilions d’euros de deute públic per mantenir els tipus d’interès de l’endeutamen­t dels estats prop de zero.

Finalment, la Comissió va aprovar al juliol el que Olaf Scholz, ministre d’Hisenda alemany, va qualificar de moment Hamiltonià de la Unió, comparant-lo amb la decisió de 1790 per la qual el Govern federal dels EUA va assumir el pagament dels deutes dels estats nord-americans. Potser era una valoració excessiva, però que la Unió Europea emetessin bons avalats mancomunad­ament, és cert que significav­a un més que notable pas cap a la unió fiscal. I aquest va ser, malgrat l’oposició dels nòrdics, el contingut dels 750.000 milions d’euros del programa Next Generation, dels quals 150.000 correspone­n a Espanya.

En suma, i fins a l’estiu del 2020, uns mesos amb senyals de molt diferent signe: enorme i recessiu cost sanitari, social i econòmic de la pandèmia i, d’altra banda, desplegame­nt de les institucio­ns europees per fer front a una situació excepciona­lment perillosa. Però l’entusiasme que va generar aquest canvi de direcció de la CE comença a diluir-se. I no és estrany: tenint en compte la batalla que van presentar els països nòrdics, l’acord del juliol del 2020 va deixar massa coses per definir, fet que apunta a una situació de difícil sortida.

Primer, perquè no és evident que hi hagi consens sobre els canvis als quals s’han de comprometr­e els països: fins i tot la severa Alemanya no està gaire d’acord amb la reforma del seu sistema de pensions. En aquest àmbit, no estranya que Wolfgang Schauble hagi destacat una previsible, i generalitz­ada, falta de progrés en l’execució de les reformes. En tot cas, els canvis a proposar aquest abril han de ser seriosos, creïbles i controlabl­es; i a Espanya haurien d’incloure des dels del mercat de treball al sistema de pensions, passant pels mecanismes que facilitin reestructu­racions empresaria­ls i la millora del sistema educatiu.

Segon, perquè Brussel·les s’enfronta a una altra batalla amb relació als impostos que financin la devolució del préstec de 750.000 milions. Inicialmen­t, es va acordar que la seva amortitzac­ió hauria de procedir de noves figures impositive­s (drets d’emissió contaminan­t, noves figures sobre l’ús del carbó, imposició sobre les companyies digitals), capaces de generar uns 14.000 milions d’euros a l’any. Però els primers esborranys de la Comissió han generat dura oposició dels països frugals sobre els nous impostos, a la qual cal afegir la procedent d’interessos particular­s d’Irlanda o Polònia. Finalment, per si tot l’anterior no fos suficient, el Tribunal Constituci­onal alemany de Karlsruhe ha tornat a entrar en acció, paralitzan­t transitòri­ament l’aprovació del programa Next Generation, aquest que estem esperant amb candeletes a Espanya. I tot i que, com sol passar, la sang no sembla que acabi arribant al riu, la resolució del tribunal es podria posposar uns mesos, afegint més incertesa a la situació actual, i, no ho oblidin, la seva sentència pot acabar demandant clarificac­ió al Tribunal de Justícia Europeu sobre l’adequació del programa a les lleis de la Unió, un altre allargamen­t més de l’actual situació.

¿Què es pot esperar? El de sempre a la UE: acords difícils, assolits en l’últim minut, que cadascú interpreta a la seva manera, amb reformes complexes d’instrument­ar i avenços molt més lents del que desitjaríe­m. ¿Decebedor? No. Només per a qui demanés la lluna en un cove. Perquè aquesta és la nostra Europa. Ens agradi més o menys.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain