El Periódico - Català

246.000 empleats guanyen menys de 1.000 € pel seu conveni col·lectiu

CCOO insta el Govern a apujar el salari mínim per donar > cobertura a aquells sectors amb retribucio­ns més baixes

- G. U.

A Espanya uns 246.000 treballado­rs estan empleats en empreses que es regeixen per convenis on totes les seves categories cobren no més de 1.000 euros al mes. La congelació del salari mínim interprofe­ssional (SMI) tampoc empeny cap a dalt els salaris en sectors com el de l’agricultur­a o el tèxtil, així com en companyies com les multiserve­is, on exerceixen cambreres de pis o vigilants de seguretat, entre d’altres.

Així es deriva de l’informe presentat ahir per CCOO, com a balanç del 4t Acord Estatal de Negociació Col·lectiva (AENC). Aquest conveni de convenis ha guiat entre el 2018 i el 2020 la negociació col·lectiva entre patronal i sindicats, amb punts clau com les referèncie­s per acordar els increments salarials. Un dels compromiso­s

firmats per la CEOE, Cepyme, CCOO i la UGT va ser que a partir del 2021 no hi hagués conveni a Espanya que tingués salaris per sota dels 14.000 euros anuals (1.000 euros al mes, en 14 pagues).

Compromís incomplert

Aquest compromís no s’ha complert, ja que quatre de cada 10 convenis encara té categories amb sous per sota dels 14.000 euros anuals. No obstant, sí que s’han produït avanços per reduir els salaris més baixos dins del marc de la negociació col·lectiva, ja que abans de l’AENC els convenis amb tots els seus sous per sota dels 14.000 euros a l’any cobrien el 5,1% dels assalariat­s i ara vinculen el 2,1%.

«[L’AENC] Ha tingut un recorregut que continuem volent explorar, però hi ha serioses resistènci­es en sectors molt precaritza­ts on a través de la negociació col·lectiva està sent complicat generalitz­ar aquests 14.000 euros», va afirmar el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en la roda de premsa de presentaci­ó de l’informe. «La pujada del salari mínim és inexcusabl­e», va afegir.

Els sindicats pressionen perquè el Govern central resolgui l’actual bloqueig en la revisió de l’SMI, ara en 950 euros i que l’any passat va quedar pendent actualitza­r a causa del rebuig de la patronal i de la divisió al si de l’Executiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain