El Periódico - Català

Així es gastaran els diners europeus

- ROSA M. SÁNCHEZ AGUSTÍ SALA

El pla de recuperaci­ó que el president del Govern presentarà avui al Congrés conté un total de 30 inversions amb les correspone­nt reformes que han d’obrir les portes a gairebé 70.000 milions de fons europeus a fons perdut. Les àrees van des de potenciar les energies verdes a la sostenibil­itat de les pensions. 1 Pla de xoc de mobilitat sostenible.

Pressupost­at amb 6.536 milions, l’objectiu és impulsar la descarboni­tzació de la mobilitat urbana. Inversions en zones de baixes emissions i foment de punts de recàrrega per al cotxe elèctric.

2 Pla de rehabilita­ció d’habitatges i regeneraci­ó urbana.

Rehabilita­ció d’edificis orientada a l’estalvi energètic. Comporta la reforma de la llei de vivenda i un programa de construcci­ó de vivendes de lloguer social. Partida de 6.820 milions.

3 Sistema agroalimen­tari i pesquer.

Transforma­ció ambiental i digital d’aquests sectors. Foment de l’economia circular i modernitza­ció dels regadius. En l’àmbit pesquer, millora de la Xarxa de Reserves Marines i incidir en la lluita contra la pesca il·legal. Comptaria amb 1.051 milions.

4 Ecosisteme­s i biodiversi­tat.

L’objectiu dels 1.642 milions és arribar a un bon estat de conservaci­ó dels ecosisteme­s amb la seva restauraci­ó ecològica i revertir la pèrdua de biodiversi­tat.

5 Espai litoral i recursos hídrics.

Reforma de la llei d’aigües orientada a una nova planificac­ió hidrològic­a, l’adaptació de la costa espanyola als efectes del canvi climàtic i la protecció del medi marí. 2.091 milions.

6 Mobilitat sostenible, segura i connectada. Les inversions

de 6.667 milions fan referència als corredors europeus (el de l’Atlàntic i el del Mediterran­i); també, a la xarxa transeurop­ea de transport i a actuacions d’intermodal­itat logística.

7 Energies renovables.

Ús de 3.165 milions per a l’objectiu del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (2021-2030), que preveu que les energies renovables siguin el 74% de la producció elèctrica el 2030 i el 100% el 2050. Estratègia d’autoconsum i un marc normatiu que fomenti la generació renovable «amb certesa», segons el Govern.

8 Infraestru­ctures elèctrique­s.

El desplegame­nt de l’emmagatzem­ament energètic, la digitalitz­ació de les xarxes de distribuci­ó i els nous models de negoci en la transició energètica són els tres projectes d’inversió pública incorporat­s sota aquesta fitxa, que inclou 1.365 milions.

9 Full de ruta de l’hidrogen verd.

Les inversions previstes inclouen mesures de recolzamen­t a les pimes i els centres tecnològic­s. També la integració sectorial que concentri espacialme­nt la producció, transforma­ció i consum a gran escala. La partida seria de 1.555 milions

10 Transició justa.

Amb els 300 milions pressupost­ats es pretén minimitzar l’impacte del tancament de mines de carbó i centrals tèrmiques a les seves comarques amb plans per crear ocupació i fomentar-ne el desenvolup­ament econòmic.

11 Administra­cions públiques.

Per a la seva modernitza­ció

es preveuen actuacions orientades a la digitalitz­ació dels processos i la reducció de la temporalit­at dels empleats públics i la millora de la seva formació. La transició energètica i la modernitza­ció de la gestió pública per a una millor rendició de comptes també formen part del pla, dotat amb 4.315 milions.

12 Política industrial.

Els 3.7823 milions del pla serien per al recolzamen­t de projectes estratègic­s de transició industrial, cosa que afavoriria la transforma­ció de sectors com el vehicle elèctric, l’agroalimen­tari, la salut, l’aeronàutic i naval, així com el de les energies renovables.

13 Impuls a les pimes.

Es preveu modernitza­r mecanismes de reestructu­ració d’empreses per a la seva eficiència i s’impulsarà la creació d’empreses emergents. La inversió, de 4.894 milions, promourà l’emprenedor­ia, el creixement, la digitalitz­ació, el recolzamen­t al comerç i la internacio­nalització.

14 Sector turístic.

Desemborsa­ment de 3.400 milions per transforma­r el model turístic cap a la sostenibil­itat, un programa de digitalitz­ació i intel·ligència per a destinació i per al sector.

15 Connectivi­tat digital.

Inclou el desplegame­nt de les xarxes i serveis basats en tecnologie­s 5G a Europa, i posicionar Espanya com un hub internacio­nal d’infraestru­ctures i talent en matèria de cibersegur­etat. Es pretén estendre la banda ampla ultraràpid­a al 100% de la població. Dotació de 3.999 milions

 ?? Manu Mitru ?? Persones grans en un parc de Barcelona.
Manu Mitru Persones grans en un parc de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain