El Periódico - Català

Eventuals a tot Espanya

> El Govern de coalició s’ha compromès a aturar l’elevada temporalit­at, un repte del qual depèn l’arribada dels fons Covid

- GABRIEL UBIETO

Espanya és un país en el qual no hi ha places per a tants interins. L’abús de la temporalit­at en la funció pública és pecat reprès per la UE en diferents ocasions i per diferents vies. Ho han reconegut parlaments autonòmics, ho han recollit micròfons de veu de polítics que actualment s’asseuen al Consell de Ministres i hi ha 925.900 treballado­rs amb un contracte eventual que poden donar-ne compte. I malgrat que ningú s’atreveix a negarho, tampoc hi ha hagut fins ara cap Govern que hagi pogut, volgut o sabut posar el cascavell a aquest gat.

Mestres, administra­tius, biblioteca­ris, personal de les oficines públiques d’ocupació... l’eventualit­at afecta al 28% dels treballado­rs del sector públic, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) referents al 2020. Una temporalit­at que supera en cinc punts la registrada en el sector privat (23%). Entre les bates blanques de metges, infermers o practicant­s –tan aplaudides des dels balcons durant els primers mesos de pandèmia– els contractes per dies o l’anar entrant i sortint cada poc temps són habituals; fins al punt que un de cada 10 dels profession­als sanitaris té un contracte de menys de tres mesos.

Sanitat i educació

La temporalit­at al sector públic es concentra especialme­nt en aquells serveis gestionats des de les comunitats autònomes i els ajuntament­s, que al seu torn fan servir al 80% dels treballado­rs de la funció pública. Doncs és en els dos grans pilars de l’Estat del benestar, en la sanitat i en l’educació, on es concentren taxes de temporalit­at molt elevades: del 41,9% i el 29,1%, respectiva­ment, segons les últimes dades de l’INE.

L’Administra­ció General de l’Estat ja compleix actualment el compromís de no superar el 8% d’interins. El seu principal problema és un altre: l’envellimen­t de les plantilles. Fins al punt que, segons denuncia el sindicat CSIF, almenys la meitat dels funcionari­s d’aquesta Administra­ció central estaran en edat de jubilar-se d’aquí a una dècada.

Una setmana després (concretame­nt, el 19 de març) que el país sencer fos confinat a casa seva per la Covid, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va emetre l’últim i més contundent correctiu a la funció pública espanyola. Tres anys després que un informàtic interí, amb més d’una dècada sense una plaça fixa, tirés pel dret i decidís lluitar el seu cas fins a les últimes instàncies, els jutges europeus van considerar acreditat que Espanya estava incorrent en un abús de la temporalit­at.

Congelació d’oposicions

Les congelacio­ns d’oposicions durant el mandat de Mariano Rajoy van aprofundir la falta de convocatòr­ies per cobrir places estructura­ls. I és que les taxes de reposició, fixades anualment des del Govern central, van ser del 0% entre el 2012 i el 2015; cosa que va derivar en molts casos en el fet que aquest treball estructura­l desatès l’acabessin o continuess­in realitzant interins. No obstant, l’elevada eventualit­at en la funció pública és prèvia a les retallades adoptades després de la caiguda de Goldman Sachs i l’esclat de la crisi immobiliàr­ia: el 2006, dos anys abans que el model econòmic recolzat bàsicament en el totxo saltés pels aires, a Espanya l’eventualit­at en el sector públic ja era del 26,5%.

Un dels principals reptes que té a sobre de la taula el nou ministre de Funció Pública i Política Territoria­l, Miquel Iceta, és reduir aquests alts índexs de temporalit­at. Europa així ho demanda a Espanya i s’hi ha compromès l’Executiu de coalició. Consta a les 211 pàgines del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a que ha elaborat el Govern per a la seva remissió a Brussel·les abans del 30 d’abril. I d’aquest depèn

El problema es focalitza sobretot en serveis gestionats per les comunitats o els ajuntament­s

L’Executiu promet posar fi a l’abús en el pla que enviarà a Brussel·les, però no en concreta la fórmula

part de l’arribada dels 140.000 milions d’euros promesos dels fons NextGenera­tion EU.

Figura el compromís, però no la fórmula que aconseguir­à rebaixar aquests alts nivells d’eventualit­at. El document fia l’esmentada maniobra a «una important modernitza­ció de les administra­cions públiques, entre altres elements, orientada a reduir la temporalit­at al sector públic».

 ??  ??
 ?? Manu Mitru ?? Interior d’una aula de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomuni­cació de la UPC, al gener.
Manu Mitru Interior d’una aula de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomuni­cació de la UPC, al gener.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain