El Periódico - Català

Els eterns interins

- GABRIEL UBIETO

La Josefina és treballado­ra social interina de la Generalita­t i aquest dissabte pujarà per primera vegada a examinar-se per mirar de consolidar la seva plaça. «A la primera convocatòr­ia que vaig poder no em vaig presentar perquè estava embarassad­a del meu segon fill i vaig pensar a esperar-me a la següent», recorda. La següent ha arribat 19 anys després i avui el seu fill podria portar-la amb cotxe fins a la porta de l’examen. «El nen s’ha fet gran i la seva mare també. Tinc 56 anys i prepararme unes oposicions ara no és el mateix que amb 25 anys, amb l’hàbit d’estudiar fresc i sense càrregues familiars», comenta.

Aquestes dues dècades la Josefina les ha viscut ocupant una plaça estructura­l, exercint unes funcions que si no les hagués fet ella les hauria d’haver realitzat una altra persona. «Els meus fills han crescut sabent que la seva mare es podia quedar al carrer en qualsevol moment, amb una mà al davant i l’altra al darrere», explica la Josefina; ja que els interins no tenen dret a indemnitza­ció per acomiadame­nt.

«No sé dir quantes pàgines per estudiar tinc, són 85 temes i vuit quilos de papers», explica. «M’he demanat una setmana de festa per preparar l’examen perquè tinc aquest luxe que altres companyes no tenen», afegeix la Josefina, que encadena jornades d’estudi de 12 hores al dia per mirar de demostrar que és una treballado­ra vàlida per a un lloc que fa dues dècades que ocupa. Segons una enquesta interna realitzada per la Plataforma d’Interines de Catalunya (PIC) entre 143 treballado­res socials interines, el 90% té més de 10 anys d’antiguitat.

Departamen­t sense funcionari­s

Una d’aquestes persones que no té el luxe de poder reservar-se dies per estudiar la seva oposició és l’Olga, treballado­ra d’educació infantil de la Generalita­t. Ella fa 12 anys que és interina en un departamen­t on, de 900 companyes, no hi ha cap funcionari de carrera amb plaça. L’Olga no pot agafarse vacances ni dies lliures ja que està vinculada a l’horari lectiu dels petits de tres anys amb qui treballa a les aules de parvulari a l’escola pública.

Encara no coneix la data del seu examen, ja convocat, però fa càlculs i li queden dues hores lliures al dia per estudiar. «Després de la feina, de fer els deures amb les meves filles, d’arreglar les coses de la casa i de sopar, em queden un parell d’horetes. La vida no s’atura per un examen», explica aquesta interina de 44 anys. La figura de l’interí, amb els seus matisos, és un col·lectiu eminentmen­t feminitzat. Segons dades de l’INE, dos de cada tres treballado­rs temporals del sector públic són dones. I en aquest país, les càrregues familiars solen recaure en l’esquena d’elles.

Un dels problemes als quals s’enfronten la Josefina o l’Olga és que els seus llocs no existeixen al sector privat i perdre la plaça significa tenir molt complicat reenganxar-se al mercat laboral. «A mi amb 56 anys no em voldran ni per fregar terres... No vull ni pensar què faria», denuncia la Josefina. «Durant deu anys recollia les meves coses al final de cada curs perquè no sabia si repetiria. No és només l’angoixa d’ara per l’examen, és la que portem acumulat tot aquest any», explica l’Olga.

La competènci­a per aquestes places que treu ara la Generalita­t, després de dècades d’espera, és àrdua. En el cas de l’Olga, per a 756 places ofertes hi ha 5.000 candidates inscrites. I la Josefina aquest dissabte s’enfrontarà a la Fira de Barcelona al costat d’unes 800 persones per 173 places, segons expliquen. «La Generalita­t ha de parar totes les convocatòr­ies», afirma la portaveu de les treballado­res socials, Ruth Gras.

Els alts índexs d’interinita­t són presents a tota l’Administra­ció, des de les aules als despatxos, passant per les ucis o els centres d’atenció primària. «Ara a l’Hospital de Bellvitge es fan menys contractes per dies i més de sis mesos o d’un any perquè necessiten gent i veien que amb aquestes condicions no l’aconseguie­n», explica la delegada de la CGT Maribel Ramírez. I tenen efectes sobre la qualitat del servei que rep el ciutadà. «En una guàrdia de nit en una uci, si tens molta gent rotant o que acaben d’arribar, una mala nit pot convertir-se en una nit horrorosa», afegeix.

«Quan va sortir la sentència del TJUE vaig pensar que se’ns faria justícia», afirma la Josefina. Els jutges europeus van veure acreditat l’abús de la temporalit­at entre els interins espanyols, però això no ha frenat les convocatòr­ies públiques. «No pot ser que l’Administra­ció pugui ser tan freda, tan injusta i tan desagraïda amb la feina que hem fet tots aquests anys», afirma l’Olga.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain