El Periódico - Català

El Govern amplia 3 mesos el veto de desnonamen­ts en els lloguers

> Sánchez també anuncia la pròrroga de la moratòria en el pagament i de l’ajornament del venciment dels arrendamen­ts

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir al Congrés l’ampliació en tres mesos tant de la prohibició dels desnonamen­ts de famílies vulnerable­s que viuen de lloguer, com de la possibilit­at que aquest tipus de llars obtinguin un ajornament o condonació en el pagament i una extensió del termini de venciment de l’arrendamen­t.

Les mesures van ser aprovades el març de l’any passat, després de l’esclat de la pandèmia de coronaviru­s, i en els mesos posteriors es va optar per prorrogar-les i ampliar-les en diverses ocasions, però estava previst que vencessin el 9 de maig coincidint amb el final de l’estat d’alarma.

La iniciativa dona temps al PSOE i Unides Podem per mirar de resoldre les seves diferèncie­s sobre la futura llei de vivenda. Els dos socis, que van tornar a mantenir una reunió ahir, tenen previst incorporar en la norma una regulació dels desnonamen­ts per als col·lectius vulnerable­s (els del lloguer ara queden prohibits fins al 9 d’agost, mentre que els hipotecari­s s’han vetat fins al 2024).

També van pactar que els ajuntament­s puguin imposar un recàrrec a l’impost de béns immobles (IBI) a les vivendes que estiguin buides durant més de dos anys quan els seus propietari­s tinguin més de quatre cases. Amb tot, les posicions de les dues formacions continuen molt allunyades sobre la regulació dels preus del lloguer i sobre la imposició als grans propietari­s perquè destinin part dels seus pisos a lloguers socials.

Dependents i víctimes

El Ministeri de Transports ha precisat que la moratòria dels desnonamen­ts de llars vulnerable­s de lloguer podrà incloure aquelles famílies que no tinguin contracte quan existeixin persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d’edat. En aquests casos, el jutge podrà decidir suspendre el desnonamen­t quan els propietari­s siguin persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 vivendes.

Com ja es va regular fa mesos, aquesta mesura no es podrà aplicar quan la vivenda sigui la residència habitual o segona residència del propietari o aquest l’hagi cedit a una persona física o jurídica per al mateix fi, quan l’entrada a l’immoble s’hagi produït amb intimidaci­ó o violència, quan existeixin indicis que la vivenda s’estigui utilitzant per a activitats il·lícites, quan es tracti d’immobles destinats a vivenda social i ja s’haguessin assignat, o quan l’entrada es produeixi posteriorm­ent a l’entrada en vigor de la norma.

La pròrroga de tres mesos de la possibilit­at de sol·licitar l’ajornament o condonació parcial del pagament del lloguer es podrà instar quan el llogater sigui un gran propietari o entitat pública. L’ampliació en sis mesos del venciment del contracte beneficia les llars amb famílies vulnerable­s que la sol·licitin sempre que el propietari no necessiti la vivenda per a ell mateix i sempre que sigui persona física. Sánchez, a més, va anunciar que el Govern aprovarà en els pròxims mesos la unificació de la formació profession­al del sistema educatiu amb la formació profession­al per a l’ocupació.

 ?? Manu Mitru ?? Dispositiu per al compliment d’una ordre de desnonamen­t en un pis al Raval de Barcelona.
Manu Mitru Dispositiu per al compliment d’una ordre de desnonamen­t en un pis al Raval de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain