El Periódico - Català

Casado es deixa el guió i extrema el to

Amb la vista posada en les eleccions de Madrid del dia 4 de maig, el president del PP va abandonar el rol d’home d’Estat per tornar-se a vestir d’implacable i dur líder de l’oposició.

- PILAR SANTOS JUAN RUIZ SIERRA

Els col·laboradors de Pablo Casado saben que si puja a la tribuna del Congrés sense papers el seu to serà elevat i el risc que acabi descarrila­nt creix. Per això, quan el líder del PP ha volgut adoptar el rol d’home d’Estat o enviar missatges clars i meditats, com quan va voler escenifica­r el seu divorci de Vox, ha portat el discurs escrit i l’ha llegit gairebé de principi a final. Ahir, en el debat sobre l’estat d’alarma i els fons europeus, Casado va triar parlar a l’hemicicle sense el guió imprès. Tot estava al seu cap, preparat per ser dit.

Casado va deixar frases de les que li agraden, buscant titulars. El seu to durant els 18 minuts que va durar el seu discurs va ser aspre, similar al que va fer servir el 2019, un to al qual torna quan li interessa i que, en aquesta conjuntura, recorda Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de la Comunitat de Madrid. Les eleccions autonòmiqu­es són el 4 de maig i la candidata del PP les guanyarà folgadamen­t, segons assenyalen totes les enquestes.

El líder del PP va acusar el president del Govern de ser «malastruc» amb les vacunes, governar amb «fanfarrone­ria» i «com Napoléo», amb reials decrets. Casado va recordar que just després d’anunciar el calendari de vacunació, dimarts, es va posar en dubte la vacuna d’AstraZenec­a pels trombes i, pocs dies després, s’ha sabut que la de Janssen, l’arribada de la qual Sánchez va marcar per a «abans del juny», també està sota lupa per aquest mateix motiu.

«Llei de pandèmies»

Per donar tranquil·litat a la ciutadania, el cap de l’oposició va emplaçar Sánchez a vacunar-se junts i va tornar a reclamar a l’Executiu una «llei de pandèmies», perquè no sigui necessari tornar a recórrer a l’estat d’alarma, que decaurà el pròxim 9 de maig.

A més, el cap de l’oposició va negar que Sánchez hagi buscat el «diàleg» amb les administra­cions territoria­ls per dissenyar el Pla de Recuperaci­ó que aquest mes l’Executiu enviarà a Brussel·les i que marcarà la recepció dels fons europeus. «Però vostè, ¿qui es creu que és? ¿On es creu que està?», va deixar anar al president, a qui va criticar la seva «compareixe­nça òmnibus».

A les crítiques es va afegir el líder de Vox, Santiago Abascal, que va culpar Sánchez de «provocar milers de morts amb la seva inacció» i d’«arrasar» l’Estat de dret amb un «ús malintenci­onat» de les institucio­ns. També va atacar el PP, la «complicita­t» del qual, va apuntar, va permetre aprovar les primeres pròrrogues de l’estat d’alarma. Respecte a l’actual, aprovada a l’octubre, el PP es va abstenir. La ultradreta, en canvi, va votar-hi en contra. «Davant el consens llibertici­da, només queda Vox», va dir Abascal.

«Quan es puja a aquesta tribuna, no es ve a cridar, senyor Casado. Tampoc es ve a insultar, senyor Abascal», els va respondre Sánchez en el seu torn de rèplica. El president

El líder de l’oposició acusa Sánchez de governar «amb fanfarrone­ria» i «com Napoleó»

va ser especialme­nt dur amb el líder del PP: posant el focus en els seus constants canvis de criteri i acusant-lo de ser «patriota només de si mateix».

Amb la campanya electoral madrilenya a punt de començar, Sánchez va posar en dubte l’estratègia de vacunació d’Ayuso. Va imputar l’elevat rebuig a la Comunitat de Madrid a la vacuna d’AstraZenec­a al discurs dels responsabl­es polítics d’aquesta autonomia. I davant l’anunci d’Ayuso que es plantejava comprar pel seu compte la vacuna russa Sputnik, va establir un paral·lelisme amb el procés. «Ben aviat alguna autonomia declararà unilateral­ment la independèn­cia de l’Agència Europea del Medicament (EMA). I no em refereixo a Catalunya», va dir amb un somriure.

 ?? Europa Press ?? El líder del PP, Pablo Casado, intervé en el debat del Congrés dels Diputats, ahir.
Europa Press El líder del PP, Pablo Casado, intervé en el debat del Congrés dels Diputats, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain