El Periódico - Català

Un ‘hacker’ entra a la web de Més Madrid i desvia diners a Podem

> La formació d’Errejón va denunciar el robatori de 8.000 euros d’uns 50 simpatitza­nts però exculpa el partit de Pablo Iglesias

- LUIS RENDUELES VANESA LOZANO

Un hacker va entrar l’1 d’abril a la web de Més Madrid, va assaltar el servidor i va entrar a la zona de microcrèdi­ts i donacions a la coalició d’Íñigo Errejón i Mónica García. Va canviar els dos números de compte als quals els simpatitza­nts poden enviar diners per finançar la campanya electoral i va posar al seu lloc el número d’un compte pertanyent a Podem, segons ha sabut EL PERIÓDICO. Així, els diners que s’enviaven a Més Madrid mentre la web era assaltada van acabar en un compte on el partit de Pablo Iglesias rep contribuci­ons.

L’atac va ser descobert Divendres Sant per un integrant del Departamen­t de Finances de Més Madrid, que va tancar la web tot i que abans va patir un segon atac, aquesta vegada frustrat. L’endemà van presentar una denúncia davant la Policia Nacional. També van comunicar els fets a l’Agència de Protecció de Dades. Les estimacion­s inicials indiquen que el hacker va aconseguir desviar uns 8.000 euros procedents d’uns 50 simpatitza­nts de Més Madrid fins que va ser descobert i la web va ser tancada. El cas està sent investigat per la Brigada de Delictes Informàtic­s de la Policia.

Diners recuperats

Fonts de Més Madrid van confirmar a EL PERIÓDICO que van patir l’assalt del pirata informàtic i van desvincula­r rotundamen­t Podem d’aquesta acció. «Hem pogut parlar amb ells, hi hem tingut una col·laboració total i junts resoldrem les conseqüènc­ies de l’atac», van explicar. La formació política va canviar la web, ja disposa de les dades dels donants afectats i s’està posant en contacte amb ells per informar-los de l’ocorregut i «certificar els danys» soferts. «Des que es va suspendre l’anterior web, totes les donacions, microcrèdi­ts, dades i interaccio­ns de qualsevol usuari són completame­nt segures i compleixen els més alts estàndards de seguretat», assenyalen.

Una de les hipòtesis de la investigac­ió és que l’atacant sigui un «activista d’ultradreta amb coneixemen­ts importants d’informàtic­a» que busqués desprestig­iar les dues formacions d’esquerra de cara a les eleccions, van explicar fonts del cas. De fet, després de desviar els diners de la coalició a un compte de Podem, el hacker es va permetre una broma. Va modificar la llista de candidats de la coalició de Mónica García, que acabava de ser penjada a la web, i va substituir el seu nom pel del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, com a cap de cartell del seu grup per a les eleccions de Madrid.

També s’investiga que l’atac fos obra d’algun simpatitza­nt d’esquerres que actués pel seu compte. O que pogués tractar-se d’un pirata informàtic sense motivacion­s polítiques que només busqués notorietat. Les mateixes fonts insisteixe­n que l’atac va anar al servidor, «sofisticat» i no «un assalt aïllat a una part de la web», fet que indicaria que el responsabl­e té un alt nivell de coneixemen­ts informàtic­s i quue podria tenir experiènci­a en aquesta classe de piratejos. Més Madrid no es finança amb crèdits bancaris, sinó que recorre a aportacion­s dels ciutadans.

n

 ?? Chema Moya / Efe ?? El líder de Més País, Íñigo Errejón.
Chema Moya / Efe El líder de Més País, Íñigo Errejón.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain