El Periódico - Català

Brussel·les demana concreció de dates i objectius en el pla de recuperaci­ó

> El Govern admet que «queda alguna cosa pendent» per incloure-hi > El compliment de fites determinar­à el desemborsa­ment dels diners europeus

- SILVIA MARTINEZ ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Les més de 300 pàgines del projecte de Pla de Recuperaci­ó publicades pel Govern inclouen multitud de xifres sobre els 112 projectes d’inversió previstos per l’Executiu i referèncie­s genèriques a les 102 reformes que l’Executiu compromet davant Brussel·les com a condició per accedir als 140.000 milions de fons europeus assignats a Espanya. No obstant, als documents publicats no hi ha fites temporals per al compliment d’aquestes reformes. Això, precisamen­t, i una concreció més gran en els objectius és el que exigeix Brussel·les, segons les fonts comunitàri­es consultade­s.

«Queda alguna cosa pendent», reconeixen fonts de l’Executiu. «Les fites temporals seran incorporad­es al document formal que s’enviï a Brussel·les», abans del 30 d’abril, asseguren altres fonts del Govern. La falta de concreció en fites temporals i objectives és el que també ha decebut les consultore­s després de l’estudi de les 300 pàgines publicades pel Govern: «Falta l’Excel», asseguren, remarcant així les carències de dades del document. Brussel·les necessita conèixer el full de càlcul (Excel) del Govern amb les dates en les quals anirà complint les reformes compromese­s, ja que del compliment d’aquestes fites temporals dependrà el desemborsa­ment dels fons europeus, dues vegades a l’any en cada un dels tres pròxims exercicis.

El gruix dels objectius

Tot i que pràcticame­nt cap dels Vint-i-set Estats membres han enviat el pla nacional d’inversions i reformes definitiu a la Comissió Europea –Àustria ho va fer dimarts passat–, segons el comissari Johannes Hahn, tots, tret d’Holanda, han transmès a Brussel·les el gruix dels components que conformen les seves respective­s estratègie­s amb un objectiu: accelerar l’avaluació i aprovació perquè els diners comencin a fluir al més aviat possible. Tot dependrà dels peròs que posin els tècnics comunitari­s durant un examen que mirarà amb lupa la reforma laboral i les pensions, les dues grans assignatur­es pendents d’Espanya.

La llista de tasques en aquest apartat sempre ha sigut llarga. A Brussel·les la preocupa l’ús generalitz­at que es fa dels contractes temporals, un dels més alts d’Europa, i que afecta particular­ment els joves, els treballado­rs poc qualificat­s i els immigrants. Entre altres coses, Brussel·les demana «afavorir la transició cap a contractes indefinits, en particular mitjançant la simplifica­ció del sistema d’incentius a la contractac­ió».

Pel que fa a les pensions, Brussel·les considera que les reformes introduïde­s el 2011 i el 2013 per José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy «han contribuït a garantir la seva sostenibil­itat i l’adequació a llarg termini», tot i que la decisió de revertir-les i mantenir l’increment vinculat a la inflació, com es va decidir el 2018 i el 2019, requereix «mesures compensatò­ries per garantir que el sistema sigui sostenible a mitjà i llarg termini». La reforma també ha de garantir l’adequació dels ingressos dels futurs jubilats.

En les pensions s’exigeixen mesures compensatò­ries per a la sostenibil­itat del sistema

Eficiència energètica

Una altra de les peticions habituals és millorar l’aplicació de la llei d’unitat de mercat i eliminar les restriccio­ns a profession­s regulades, com enginyers civils i arquitecte­s o serveis jurídics i informàtic­s. L’any passat Brussel·les va incloure entre les reformes el reforç del sistema sanitari per enfortir la seva capacitat.

En l’àmbit de les inversions, les recomanaci­ons també urgeixen Espanya a posar el focus en la innovació, l’eficiència energètica i les interconne­xions, i a recolzar la investigac­ió i la innovació, prioritats per impulsar la transició verda i digital, clau en el pla de recuperaci­ó. Tot i que l’avançament del 13% a què optarà Espanya quan s’aprovi el pla no estarà lligat a despeses ni inversions concretes, els següents desemborsa­ments –dos per any– sí que estaran condiciona­ts al complir fites concretes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain