El Periódico - Català

L’OCDE aconsella esperar que passi la crisi per apujar els impostos

> L’organitzac­ió de països desenvolup­ats demana «un sistema fiscal més eficaç que podria reduir les desigualta­ts i frenar la contaminac­ió»

- IRENE CASADO

«Millorar el creixement de la productivi­tat impulsant la digitalitz­ació, la innovació i la inversió del capital tangible, així com la creació de llocs de treball d’alta qualitat, abordant els problemes estructura­ls del mercat laboral». Aquesta és la recepta de l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) per remuntar la crisi econòmica desencaden­ada per la pandèmia a Espanya.

El think tank dels països rics assenyala, a més, les deficiènci­es de l’economia espanyola anteriors al coronaviru­s i augmentade­s a causa de la seva arribada: un mercat laboral caracterit­zat per un elevat atur, un capital humà poc qualificat, una forta disparitat entre regions i una gran proporció de treballado­rs amb contractes irregulars.

Al seu informe Cap al creixement el 2021: donant forma a una

Un informe apunta com a claus «un veritable mercat únic» i la inversió en formació laboral

recuperaci­ó vibrant, l’OCDE recomana a les autoritats espanyoles diverses reformes estructura­ls, entre les quals la posada en marxa d’«un sistema fiscal més eficaç que podria reduir les desigualta­ts, frenar la contaminac­ió i les emissions i proporcion­ar finançamen­t per [posar en marxa] la reforma del mercat laboral, l’educació i la innovació». Això sí, segons remarca l’organisme econòmic, tota pujada d’impostos haurà d’esperar fins que la recuperaci­ó econòmica estigui encarrilad­a, i haurà d’anar acompanyad­a de mecanismes compensato­ris per a les llars més vulnerable­s.

Per crear aquest «sistema fiscal més eficaç», l’OCDE proposa mesures específiqu­es. D’una banda, recomana ampliar les bases impositive­s mitjançant la reducció de les exempcions en els impostos sobre la renda i reduir la utilitzaci­ó dels tipus d’IVA. D’una altra, aconsella apujar a mitjà termini els impostos sobre els combustibl­es fòssils per gravar les emissions de COsub>2, cosa que s’hauria d’associar a un dispositiu de redistribu­ció per evitar que famílies amb menys ingressos es vegin perjudicad­es.

La renda per càpita espanyola és un 27% inferior a la dels països més avançats de l’OCDE, la productivi­tat és un 19% més baixa i la desigualta­t és més gran que en les economies avançades –el 20% de les llars més pobres guanyen el 6,7% dels ingressos totals–.

En aquest escenari demana prioritzar la supressió de les regles autonòmiqu­es i la creació d’un «veritable mercat únic» que no obstaculit­zi el creixement de les empreses, la creació d’ocupació i l’augment de la productivi­tat.

La inversió en formació laboral també seria un element clau per afrontar els canvis de l’ocupació i assegurar la recuperaci­ó. La crisi sanitària ha accelerat la mutació de la naturalesa del treball, que exigeix ara mà d’obra molt qualificad­a. Així, l’informe estima que la millora de la productivi­tat estarà lligada a la qualitat del capital humà i insta el Govern a invertir en polítiques actives d’ocupació, millorant, per exemple, la qualitat dels cursos de formació i adaptantlo­s a les necessitat­s del mercat.

 ?? Mariscal / Efe ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir, al Congrés dels Diputats.
Mariscal / Efe La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir, al Congrés dels Diputats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain