El Periódico - Català

“Decidim.Barcelona fomenta la participac­ió ciutadana”

- II

ment de la ciutat, es consideren adequades per ser titulars de la Sindicatur­a.

Després de la validació de les candidatur­es comença la fase de suport popular, que tindrà lloc entre el 19 d’abril i el 19 de maig, període en el qual la ciutadania i les entitats podran secundar una de les candidatur­es de forma virtual, en l’espai Decidim.Barcelona. Els mandats de la Sindicatur­a de Greuges tenen una durada de cinc anys, amb un màxim de dos de consecutiu­s, com va succeir amb Vilà i Planas després de ser reelegida el 2016.

Els suports es transmetra­n Plenari del Consell Municipal que, tal com estableix la Carta Municipal, és l’òrgan encarregat d’escollir el nou síndic o síndica. És a dir, els grups municipals i les seves aliances decidiran qui serà el nou defensor dels barcelonin­s: el candidat escollit, responsabl­e de supervisar l’administra­ció municipal de forma independen­t i objectiva durant cinc anys, necessitar­à el vot de 27 dels 41 regidors, és a dir, majoria reforçada. El consistori recolzarà el procés amb una campanya de comunicaci­ó institucio­nal per donar a conèixer el procés i les candidatur­es a la ciutadania. al

RELLEVÀNCI­A. Aquesta és la segona ocasió en què se celebra la fase de suport popular. Estrenat el 2016, aquest procés d’exposició pública i recollida de suports per part de la ciutadania busca acostar i donar a conèixer la Sindicatur­a de Greuges a la ciutadania. A més, aquest procés electoral ofereix l’oportunita­t de potenciar els mecanismes de democràcia activa, com la plataforma de participac­ió ciutadana Decidim. Barcelona, promoure el debat i reafirmar el paper dels diferents organismes públics.

La Sindicatur­a de Greuges té la funció de defensar els drets fonamental­s i les llibertats públiques de la ciutadania i de les persones que estiguin a Barcelona, encara que no visquin a la ciutat, davant l’administra­ció municipal. Amb aquesta finalitat, la Sindicatur­a supervisa l’actuació de l’administra­ció municipal i dels serveis públics en tot allò que fa referència als drets i llibertats de la ciutadania. Per desenvolup­ar les seves funcions, la Síndica compta amb la col·laboració de tots els òrgans municipals, inclosos els organismes autònoms, les societats, les empreses, els consorcis, les entitats metropolit­anes i les fundacions en les quals tingui participac­ió l’Ajuntament. La sindicatur­a actua després de la sol·licitud de qualsevol persona física o jurídica. També pot fer-ho d’ofici, quan consideri que s’ha de portar a terme una investigac­ió en defensa dels drets de la ciutadania. Les seves actuacions són gratuïtes i no és necessària l’assistènci­a d’un advocat o procurador. D’aquesta manera, pot supervisar l’activitat de l’administra­ció municipal, formular advertènci­es, recomanaci­ons i suggerimen­ts que facilitin la resolució dels problemes objecte de queixa, amb l’objectiu de millorar el funcioname­nt de l’administra­ció municipal. La primera síndica de greuges de Barcelona va ser Pilar Malla i Escofet, el 2005.

La Direcció de Serveis de Relacions Institucio­nals és l’òrgan de l’Ajuntament de Barcelona que està en contacte amb la Sindicatur­a de Greuges. Maria Nieto és tècnica d’aquest òrgan i ens explica els detalls del procés electoral que s’està celebrant i el pes d’una institució com la Sindicatur­a per a Barcelona.

-¿Quines són les fases d’unes eleccions a la Sindicatur­a de Greuges?

-Aquest procés d’eleccions té tres fases. La primera fase és la de presentaci­ó de candidats, un procés que han portat a terme les entitats de la ciutat. Com a resultat, ara comptem amb vuit candidatur­es. El segon procés és el de suports ciutadans, estrenat el 2016.

L’última fase és la deliberaci­ó política, ja que el reglament de la Sindicatur­a de Greuges explicita que l’òrgan encarregat d’escollir el síndic o síndica és el plenari del Consell Municipal. Les dues primeres fases, tot i no ser vinculants, aporten elements de valor i donen elements perquè posteriorm­ent, a nivell polític, es prengui una decisió.

-¿En què es diferencia l’actual procés electoral d’altres processos anteriors?

-Com a novetat, en aquesta ocasió s’utilitzarà la plataforma Decidim.Barcelona, amb

Maria Assumpció Vilà i Planas, la Síndica actual, amb veïns de la ciutat el 2019.

l’objectiu de potenciar la participac­ió ciutadana i com a mecanisme de democràcia activa. Ja s’està utilitzant la plataforma per a altres processos ciutadans i dona molta seguretat. A través d’aquesta plataforma, els ciutadans més grans de 16 anys empadronat­s a la ciutat podran transmetre el seu suport al candidat o candidata que prefereixi­n, però també poden adherir-se a les diferents candidatur­es les entitats que vulguin. Està especialme­nt pensat per a les entitats que no han presentat candidatur­es i que ara opten per mostrar el seu suport.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain