El Periódico - Català

Dimiteix el primer ministre d’Haití en plena crisi política i de seguretat

- EL PERIÓDICO

El primer ministre d’Haití, Joseph Jouthe, va presentar la seva dimissió ahir en plena crisi política i de seguretat al país. Jouthe, que va accedir al càrrec el març de l’any passat, va anunciar la seva renúncia en un missatge difós de matinada aTwitter, però no va especifica­r el motiu del cessament.

El president del país, Jovenel Moise, va acceptar la dimissió per la mateixa via i va informar que l’actual ministre d’Exteriors, Claude Joseph, serà el nou cap de l’Executiu. «La dimissió del Govern, que he acceptat, permetrà abordar el flagrant problema de la insegureta­t i prosseguir les converses per arribar al consens necessari per a l’estabilita­t política i institucio­nal del nostre país», va escriure Moise a la xarxa social. És el sisè primer ministre que nomena en quatre anys al capdavant del país.

Jouthe va ser designat primer ministre el 2 març de l’any passat, però el seu nomenament no va ser ratificat pel Parlament, com ordena la Constituci­ó, ja que la Cambra està clausurada des del gener del 2020 per l’ajornament de les eleccions previstes per al 2019.

La seva dimissió ha tingut lloc després que el cap de setmana passat fossin segrestats 12 religiosos, inclosos dos de nacionalit­at francesa, enmig d’una onada de raptes perpetrats per bandes armades. Dilluns, Jouthe va fer una roda de premsa en la qual va qualificar el segrest com «un terratrèmo­l» que està causant «l’ensorramen­t» dels fonaments de la societat haitiana.

Nova Constituci­ó

El país passa una greu crisi política, doncs l’oposició no reconeix la legitimita­t del president i es nega a participar en la redacció de la nova Constituci­ó que intenta mpulsar Moise. L’oficina de l’ONU a Haití va advertir que el procés de consultes entorn de l’esborrany no és «prou inclusiu, participat­iu o transparen­t».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain