El Periódico - Català

Una guerra enquistada

- CARLES PLANAS BOU

El conflicte a l’Afganistan, que complirà aquest any dues dècades, ha causat més de 150.000 morts i 1,2 milions de desplaçats. Segons un informe, el cost total de la contesa al país centreasià­tic, la més llarga de la història dels Estats Units, gira entorn dels dos bilions de dòlars.

Els Estats Units se n’aniran definitiva­ment de l’Afganistan. Amb l’anunci de l’Administra­ció de Joe Biden de retirar totes les seves tropes de forma escalada els pròxims mesos, la superpotèn­cia posa fi a una intervenci­ó militar convertida en un immens i oblidat desastre humanitari enquistat durant gairebé dues dècades.

El conflicte al país centreasià­tic ha deixat un rastre de mort difícil de quantifica­r. Segons Amnistia Internacio­nal, els 19 anys i 6 mesos de guerra han causat més de 150.000 morts –gairebé 60.000, militars i policies afganesos– i 1,2 milions de persones desplaçade­s. El 2019, l’ONU va assenyalar que més de 38.000 morts eren civils afganesos. Més de 400 treballado­rs humanitari­s i 54 periodiste­s han sigut assassinat­s en aquest període.

El 7 d’octubre del 2001, la Casa Blanca, sota el mandat de George W. Bush, va posar en marxa la seva guerra global contra el terrorisme amb bombardejo­s contra territoris clau de l’Afganistan controlat pel règim dels talibans –a qui la CIA va entrenar i va finançar del 1979 al 1989 en plena Guerra Freda contra l’URSS– després que aquests es neguessin a deixar d’allotjar el grup gihadista Al-Qaida i el seu líder, Ussama bin Laden, el cervell dels atemptats contra les Torres Bessones i el Pentàgon.

La coneguda com a operació Llibertat Duradora, que els EUA van portar a terme amb el Regne Unit i una coalició de països membres de l’OTAN entre els quals hi havia Espanya, va acabar oficialmen­t el 28 de desembre del 2014. A partir del 2015, la coalició internacio­nal va acordar seguir a l’Afganistan per entrenar i assessorar les forces afganeses. No obstant, amb l’augment de poder talibà i l’aparició en escena del grup gihadista Estat Islàmic, el conflicte ha continuat enquistat des d’aleshores, amb noves notícies d’incursions, atacs i atemptats gairebé diàriament.

Més enllà d’enderrocar el primer Govern talibà (poques setmanes després dels primers bombardejo­s) i acabar amb la vida de Bin Laden (el 2011), la missió nord-americana a l’Afganistan ha sigut un clar fracàs. Dues dècades després de la seva intervenci­ó, els talibans continuen controlant gran part del país. I, malgrat les negociacio­ns de pau entre els talibans i el Govern de Kabul –recolzat per Washington–, els nivells de violència s’han disparat en els primers mesos del 2021. L’ONU va denunciar ahir 573 civils morts i 1.210 ferits en els enfrontame­nts registrats durant el primer trimestre de l’any, cosa que suposa un increment del 29% respecte al mateix període del 2020.

Sota investigac­ió

El març de l’any passat el Tribunal Penal Internacio­nal va autoritzar una investigac­ió per buscar possibles casos de crims de guerra i de lesa humanitat comesos a l’Afganistan pels EUA, els talibans i les autoritats nacionals. La fiscalia va acusar membres de les forces armades nord-americanes i de la CIA de «cometre crims de guerra de tortura i tracte cruel, atemptats contra la dignitat personal, violació i altres formes de violència sexual». Actualment, només queden 2.500 dels fins a 100.000 soldats que els EUA van arribar a tenir en terra afganès, així com 7.000 efectius més de tropes estrangere­s.

L’Afganistan ha sigut el Vietnam modern dels EUA. Amb gairebé dues dècades, la potència més gran del món s’ha vist atrapada en la que és la guerra més llarga de la seva història. Les tropes nordameric­anes han patit més de 2.400 pèrdues i gairebé 20.000 soldats han resultat ferits en una contesa que no ha evitat que els talibans mantinguin importants quotes de poder. A més, gairebé 4.000 contractis­tes nord-americans més han mort a l’Afganistan en aquest període de temps, segons un informe de la Universita­t de Brown del 2019. En termes econòmics, l’informe calcula que el cost per a les arques dels EUA ronda els dos bilions de dòlars.

La guerra de l’Afganistan ha tacat els últims quatre presidents nord-americans: impulsada per George W. Bush, mantinguda per Barack Obama i de retirada amb Donald J. Trump i ara Joe Biden. La sortida dels 2.500 soldats del país centreasià­tic posarà punt final a una missió fallida per a Washington.

 ?? Shah Marai / AFP ?? Soldats nord-americans inspeccion­en el terreny al costat del cos sense vida d’un terrorista suïcida a la localitat afganesa de Maidan Shar.
Shah Marai / AFP Soldats nord-americans inspeccion­en el terreny al costat del cos sense vida d’un terrorista suïcida a la localitat afganesa de Maidan Shar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain