El Periódico - Català

Sense notícies de 112 ‘noies de Chibok’

Set anys després que Boko Haram segrestés 272 nenes en una escola al nord de Nigèria, més d’un centenar segueixen en parador desconegut. Les seves famílies demanen respostes al Govern.

- VICTORIA FLORES

Ahir es van complir set anys des que Boko Haram va segrestar un centenar de nenes a Nigèria en una escola a la ciutat de Chibok, al nord de Nigèria. Amb els dies, aquesta xifra va anar augmentant fins a conèixer-se que van ser 272 les noies de Chibok, com se les coneix, raptades per un centenar de terroriste­s islamistes de Boko Haram. En els anys posteriors, el grup terrorista va compartir diversos vídeos en els quals es podia veure les noies, majoritàri­ament cristianes, vestides amb vels foscos per demostrar que continuave­n vives. En aquestes imatges, diversos familiars van poder identifica­r les seves filles tot i que, en alguns casos, ja eren cadàvers.

La seva desaparici­ó va provocar un moviment global amb el hashtag #BringBackO­urGirls que demanava l’alliberame­nt de les noies, que tenien entre 12 i 17 anys. Malgrat que moltes nenes han sigut alliberade­s, la plataforma encara reclama que 112 segueixen en parador desconegut. «El dia d’avui està ple d’extrema tristesa al recordar les filles que van anar a l’escola a la recerca de coneixemen­t només per perdre les seves vides i llibertats», va dir ahir qui va iniciar el moviment per lluitar per la tornada de les noies a casa seva, Oby Ezekwesili.

Les que han aconseguit escapar o ser alliberade­s, narren com els terroriste­s les violaven, les venien, les obligaven a casar-se o a tenir fills. Moltes d’elles han experiment­at importants traumes i sofriments i algunes han mort, tal com han relatat els seus familiars, que demanen respostes i accions reals del Govern per aconseguir la seva tornada. «El contracte social entre un poble i el seu Govern va ser brutalment destruït amb el fracàs de les Chibok Girls i els seus pares», ha manifestat Ezekwesili a les xarxes socials.

«No podem afirmar que hem derrotat Boko Haram sense rescatar les nenes de Chibok i totes les altres persones innocents retingudes com a ostatges pels insurgents», anunciava el president nigerià, Muhammadu Buhari, en la seva presa de possessió el 2015. No obstant, malgrat que encara no han recuperat totes les nenes, el Govern ha afirmat en nombroses ocasions que el grup terrorista ha sigut derrotat. Aquestes declaracio­ns han fet que els familiars sentin que les autoritats han abandonat les seves filles.

Habitual al nord del país

Des d’aquest rapte, els segrestos a les escoles han sigut una constant al nord del país. En els últims quatre mesos s’han produït fins a cinc segrestos massius a diferents escoles, com denuncia Amnistia Internacio­nal. Els terroriste­s pretenen demostrar al Govern el poder que han obtingut amb els anys, assenyala el mitjà Africa News.

Amnistia també ha denunciat que desenes de milers de nens nigerians no poden accedir a l’educació que necessiten pel fet que «les autoritats continuen sense protegir les escoles.

 ?? Audu Ali Marte / AFP ?? Pares i familiars de les nenes segrestade­s, el 15 d’abril del 2019.
Audu Ali Marte / AFP Pares i familiars de les nenes segrestade­s, el 15 d’abril del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain