El Periódico - Català

Bufen nous aires de l’Oest

Biden ha anunciat la intenció d’apujar els impostos corporatiu­s als Estats Units i de promoure cert consens en la fiscalitat internacio­nal en el grup del G-20

- Ester Oliveras

La pandèmia ha generat un deute de rècord, superant el triple del PIB mundial (342% del

PIB mundial) i deixant les finances públiques sota mínims. Això està situant el debat sobre la fiscalitat corporativ­a a l’ull de l’huracà. En aquest sentit, Joe Biden, que encara està disfrutant del període de gràcia dels 100 primers dies de govern, ha anunciat la intenció d’apujar els impostos corporatiu­s als Estats Units i de promoure cert consens en la fiscalitat internacio­nal en el grup del G-20. Són dos aspectes diferents.

El 2017, Trump va disminuir el tipus impositiu que les corporacio­ns havien de pagar del 35% al 21%. Els castells en l’aire eren que això afavoriria les inversions empresaria­ls, que incrementa­ria la productivi­tat, es generaria ocupació –que a més seria de més qualitat– i acabarien apujant els salaris. Per això, mesures que d’entrada beneficiav­en les empreses acabarien repercutin­t favorablem­ent sobre els ingressos familiars. Doncs bé, no hi va haver increment d’inversions ni augment en els salaris, i els beneficis fiscals van acabar incrementa­nt les reserves de les empreses o el repartimen­t de dividends a accioniste­s. Ara, la proposta de Biden és apujar el tipus impositiu fins al 28%, sense recuperar encara els nivells d’Obama, però enviant el missatge que les infraestru­ctures del país no es mantenen soles.

En benefici de la comunitat

De la cadena de reaccions que això ha provocat vull destacar la de la Business Roundtable, una organitzac­ió que agrupa grans corporacio­ns nordameric­anes, que l’agost del 2019 va realitzar un comunicat en què afirmava que el propòsit de les empreses era «promoure una economia que servís tots els americans», posant l’èmfasi en el benefici a la comunitat. En canvi, davant l’anunci d’un increment d’impostos per servir, precisamen­t, aquesta comunitat, la mateixa organitzac­ió afirma que aquesta mesura els priva d’avantatge competitiu als mercats. La pregunta per traslladar-los seria que, si disminuir els impostos corporatiu­s, estratègia Trump, no arriba a les famílies, alhora que els serveis públics es deterioren, ¿quines propostes tenen per a aquest benefici a la comunitat?

La segona mesura, sobre aconseguir certa homogeneït­zació en la fiscalitat internacio­nal dins del G-20, és una cursa de fons que requerirà llargues negociacio­ns. Però hi ha un cert consens en el fet que la cartografi­a actual de paradisos i nínxols fiscals no és sostenible. Cada vegada que una gran empresa, llegeixi’s per exemple Google, Apple o Amazon, anuncia a so de bombo i platerets beneficis de milers de milions i, alhora, es constata que paga impostos irrisoris, a alguns ens cau l’ànima als peus. Si almenys aquestes empreses fossin intensives en mà d’obra i hi hagués milers de persones treballado­res amb sous dignes vivint d’aquestes, potser no faria tant mal. Però no és el cas. I ja només falta per afegir la factura pública mundial derivada de la pandèmia i el més que previsible increment en despesa pública que es produirà en les pròximes dècades per fer front a les conseqüènc­ies del canvi climàtic.

Durant aquests anys amb mercats de capitals liberalitz­ats, amb moltes llums, però també amb ombres, s’ha comprovat que els beneficis no tenen nacionalit­at, prostituin­t-se amb facilitat. Van al que fa menys preguntes, al que ho fa més barat. I molts territoris competeixe­n per ser millors en aquestes variables, per anomenar-ne alguns: Irlanda, Delaware, Liechtenst­ein o Andorra. El que ho fa encara més complex és que aquestes pràctiques, en moltes ocasions, són legals. Legals, però poc ètiques. És una estratègia que va servir en el passat i que es podia sostenir, però en un món globalitza­t i digital, la sensació és d’estar fent trampes al solitari.

La Xarxa de Justícia Fiscal, una organitzac­ió britànica sense ànim de lucre, publica estudis comparatiu­s i calcula les pèrdues de diners públics derivades d’aquestes pràctiques fiscals. Segons aquesta font, a Espanya, l’impacte social de la pèrdua d’ingressos fiscals equival al 5% del pressupost de salut, al 7,4% del pressupost d’educació o al salari de més de 107.390 llocs de treball en infermeria. Als Estats Units, les pèrdues fiscals de beneficis en empreses multinacio­nals són de 49 bilions de dòlars. Això és el que Biden vol recuperar.

A Espanya es calcula que l’impacte social de la pèrdua d’ingressos fiscals equival al 5% del pressupost de salut, al 7,4% del d’educació o al salari de més de 107.390 llocs de treball en infermeria

 ??  ??
 ??  ?? Ester Oliveras és economista. UPF Barcelona School of Managament.
Ester Oliveras és economista. UPF Barcelona School of Managament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain