El Periódico - Català

Amb esperit nacional de reietó

- Antonio Franco

Al revelar que «a Inés Arrimadas li he ofert tot», Pablo Casado torna a explicar-nos el seu concepte sobre el que és un partit polític en l’Espanya actual. Perquè quan remarca que «tot és tot» indica que a canvi li va oferir pel seu compte i risc, amb el màxim secretisme i sense que el tema passés pels òrgans de direcció del PP ni fos conegut pels càrrecs mitjans i les bases de militants, malgrat que modificava coses substancia­ls del partit.

No va ser un simple tempteig de la possibilit­at de materialit­zar una convergènc­ia entre el PP i Ciutadans perquè el primer absorbís el segon, sinó un oferiment en ferm, pensat, calculat i decidit sense tenir en compte les diferèncie­s entre els principis respectius ni les qüestions organitzat­ives de les dues formacions. Actuava atenent al fet que Casado té un concepte propi del que és un partit polític democràtic diferent que tenen aquestes entitats aquí i a l’Europa seriosa. Casado havia mesurat la seva oferta secreta perquè fos personalme­nt molt temptadora per als quadros de Cs: s’integrarie­n a bloc en la direcció del PP amb càrrecs i sous. Especialme­nt per a Arrimadas: li salvaria la carrera política al convertir-se en nova portaveu parlamentà­ria del primer partit de l’oposició just en el moment de la caiguda de la seva cada vegada menys rellevant formació. Proposava el transfugui­sme més gran en bloc de la història de la nostra democràcia. És transfugui­sme i no fusió més o menys convencion­al, perquè l’oferta era ferma abans de qualsevol debat orgànic de fons al PP.

Per això el que menys es pot dir de Casado és que actua com un reietó i havia pres una decisió transcende­ntal com si el PP fos seu. La història explica que els reietons declaraven guerres pel seu simple interès, imposaven impostos atenent la seva estricta voluntat, s’envoltaven de favorits obedients i decidien sense cap vacil·lació sobre la vida o la mort de qualsevol dels seus súbdits, i els altres l’havien de seguir.

El líder dels populars havia de considerar aquesta operació com el gran cop d’efecte que el rellançari­a a ell i al PP. S’apropiaria

Pablo Casado li ha proposat a Inés Arimadas el transfugui­sme en bloc més gran de la història de la nostra democràcia, com si el PP fos seu

d’una sola tacada de centenars de dirigents i seus i maquillari­a la seva dretanitza­ció. Cs inicialmen­t es va presentar com a possible frontissa entre dreta i esquerra, després com a possible substituta del PP en el lideratge del bloc conservado­r del país i últimament com a contrapès liberal per combatre i posar punt final a la corrupció estructura­l que han deixat darrere seu tant Aznar com Rajoy. Però més que a Arrimadas i la seva actual moderació, el que cobejava Casado eren els electors que encara li queden a Cs després d’aquest transformi­sme continuat que tan bé representa Toni Cantó. El valor màxim de l’absorció era fusionar sense cap debat ideològic la parròquia pepera, a la qual es treballa perquè accepti concertar-se amb Vox (amb o sense pinça al nas) i a un Cs que en el dia d’avui pregona que no s’han de fer concession­s a ningú que no es desmarqui dels franquiste­s. Per a Casado, el prioritari –o gairebé l’únic que li interessa– d’aquesta jugada és seguir manant ell a la seva manera.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain