El Periódico - Català

Un debat en la funció pública

-

L’existència d’equips estables és una condició per a la prestació correcta del servei als ciutadans en sectors com l’educació i la sanitat

Les xifres són eloqüents i ens parlen d’un problema endèmic a tot el país i, de manera especial, a Catalunya: el grau excessiu de treballado­rs de les administra­cions que ho fan en qualitat d’interins. Es calcula que a Espanya el percentatg­e arriba al 28% dels empleats en el sector públic (uns 900.000 treballado­rs amb contracte eventual), i en l’àmbit de la Generalita­t la Plataforma d’Interins de Catalunya (PIC) afirma que en alguns sectors arriba al 60%. Una sentència del 2020 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea deixava clar que la falta de convocatòr­ia de nous processos de selecció a Espanya durant el període d’ajust dels comptes públics dels últims anys causava una perpetuaci­ó de la temporalit­at i, en conseqüènc­ia, la impossibil­itat d’accés a una plaça fixa, mentre criticava «la utilitzaci­ó abusiva de successius contractes de treball de durada determinad­a», en qualsevol cas amb uns índexs superiors a la mitjana europea. El cas ha arribat ara a un tribunal de Barcelona, que investigar­à si la política laboral en matèria de funció pública de la Generalita­t pot constituir fins i tot un presumpte delicte de prevaricac­ió administra­tiva, a instàncies d’una querella presentada per la PIC. Es posa així sobre la taula una problemàti­ca endèmica que afecta tot el país, però que es concentra especialme­nt en els ajuntament­s i, com a conseqüènc­ia del fet que els dos sectors més afectats són la sanitat i l’educació, de forma més intensa en les administra­cions de les comunitats autònomes, que gestionen els dos serveis públics.

En joc és també, amb tot, el xoc de drets i interessos entre aquest col·lectiu laboral en situació de greuge comparatiu respecte als funcionari­s amb plaça en propietat i un altre en situació d’encara més fragilitat, promocions de titulats que intenten accedir a llocs de treball a l’Administra­ció. Les convocatòr­ies de noves places són i han de ser obertes. Mentre els primers critiquen que els seus anys de dedicació no reben prou reconeixem­ent en els concursos, la Generalita­t planteja que es recullen de l’única manera que legalment tenen justificac­ió, en forma de valoració de mèrits i experiènci­a. I els que no han pogut acumular aquesta experiènci­a poden al·legar que no se’ls pot bloquejar en la pràctica la possibilit­at de presentar-se en condicions d’igualtat.

El correcte exercici de la funció pública implica necessària­ment una estabilita­t, especialme­nt en determinad­es àrees que són pilars de l’Estat del benestar i en les quals l’existència d’equips consolidat­s, no pas fossilitza­ts, és una de les condicions per a la prestació d’un bon servei públic, com l’educació i la sanitat, amb alts nivells d’inestabili­tat laboral i contractes precaris. Una cosa que pot ser compatible, allà on la flexibilit­at sigui necessària i les fórmules de gestió del que és públic puguin adoptar formes més àgils, amb l’existència de personal laboral.

La reducció dels alts índexs de temporalit­at figura entre els compromiso­s de l’Executiu espanyol per accedir als fons Next Generation i és un repte que han d’assumir també totes les administra­cions, que s’enfronten al repte de la seva modernitza­ció posant com a objectiu capital la satisfacci­ó dels interessos i les necessitat­s dels ciutadans.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain