El Periódico - Català

Renda bàsica universal per a joves

És urgent evitar la fractura intergener­acional i que la societat els doni una oportunita­t

- Andreu Mayayo

Al nostre país l’esperança de vida es va duplicar al llarg del segle XX, superant la mitjana dels 80 anys. Per als que gaudeixen de bona salut i no han tingut l’infortuni de les malalties letals o dels accidents, els 90 anys no són una quimera. Catalunya té 2.000 persones centenàrie­s, una de les proporcion­s més altes del món. Això sí, en aquest cas és millor ser dona, ja que dupliquen l’esperança de vida, respecte als homes, entre els 80 i els 94 anys i la quadrupliq­uen a partir dels 95 anys.

Això no sempre ha sigut així i, encara menys, per a les dones en la majoria de les societats patriarcal­s i amb una agricultur­a de subsistènc­ia. Shoehei Imamura ens ho va mostrar sense embuts a la seva pel·lícula La balada del Narayama (1983). Les àvies eren abandonade­s pels seus fills als cims glaçats de la muntanya per deixar pas als seus nets. Avui, en plena pandèmia de la Covid-19, observem amb naturalita­t com les anhelades i escasses vacunes han començat per injectar-se a les residèncie­s de gent gran i a persones d’edat avançada. Una solidarita­t intergener­acional, per part dels més joves i persones productive­s, que val la pena remarcar.

Fa massa temps que la societat i, per tant, els poders públics han invisibili­tzat els joves mitjançant estereotip­s i tòpics reduccioni­stes i contradict­oris. Malgrat el 40% d’atur juvenil, d’un mercat laboral precaritza­t i empobrit, d’una exclusió social evident i palmària, d’una tardana i difícil emancipaci­ó familiar, del ressorgime­nt dels pisos atapeïts de rellogats... Malgrat tot, els problemes dels joves han desaparegu­t en la conversa pública i en el debat polític general. Seria prudent no oblidar que sense joves, per a la majoria, no hi hauria pensions.

La vindicació dels joves de la Transició va ser la reivindica­ció de la majoria d’edat i el dret de vot als 18 anys. Un reconeixem­ent civil i polític necessari per construir els nostres projectes de vida i de participac­ió democràtic­a. No va ser gens fàcil. Dos milions i mig de joves de 18 a 21 anys vam ser exclosos de les primeres eleccions generals, no democràtiq­ues, del 15 de juny de 1977. No obstant, vam aconseguir que la Constituci­ó contemplés al seu article 12 la majoria d’edat als 18 anys. Una fita històrica, fins i tot comparada amb la situació d’altres joves europeus. Encara avui a Itàlia els candidats al Senat han de tenir més de 40 anys i els electors, més de 25 anys. Potser l’aprovació de la participac­ió electoral a partir dels 16 anys aconseguir­ia una atenció més gran dels poders públics.

El problema principal dels joves avui no són els drets civils i polítics, sinó els laborals i econòmics, que els permetin emprendre un projecte de vida emancipado­r. És necessària una formació més gran, per descomptat, reduir les taxes università­ries, incrementa­r les beques i les ajudes al programa Erasmus, que hauria d’estendre’s a altres col·lectius estudianti­ls i juvenils. Però amb més formació no és suficient, com saben molt bé molts dels joves sense feina o precaritza­ts en un mercat laboral on la feina és escassa i, molt més, els llocs de treball

Malgrat el 40% d’atur i de l’exclusió social, els seus problemes han desaparegu­t en el debat polític general

dignes. El lloguer d’una vivenda avui representa el 90% dels ingressos dels menors de 30 anys.

Val la pena plantejar-se la proposta suggerent de Thomas Pikety sobre la renda bàsica universal per a joves finançada a partir de l’impost de succession­s, és a dir, de la redistribu­ció d’una part de les herències d’uns quants al conjunt dels joves. El gir fiscal de l’Administra­ció Biden és un bon estímul per plantejar-la fins i tot en l’àmbit de la Unió Europea.

Una renda incondicio­nal i de pagament únic a l’arribar a una determinad­a edat. Per exemple, 50.000 euros als 25 anys. Un estímul per ampliar la formació (accés a postgraus i màsters), finançar una investigac­ió, invertir en qualsevol tipus d’activitat profession­al, muntar una empresa particular o cooperativ­a, col·laborar amb una oenagé, pagar l’entrada d’un pis, fer la volta al món... Urgeix evitar la fractura generacion­al. Es mereixen que la societat els ofereixi una oportunita­t. Estic convençut que ens ho tornaran amb escreix.

Pn

 ?? Leoard Beard ??
Leoard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain